Selmapriset, för bästa egenutgivna bok, går i år till Pernilla Elmquist och Jens Almgren för The nordic street food story och kokbok, en bok om parets resa som pionjärer för det nordiska kökets plats bland gatumaten.
När pandemin slog till 2020 och ett hyreskontrakt sagts upp stod Pernilla Elmquist och Jens Almgren plötsligt utan verksamhet. Den foodtruck som de under många år byggt upp och prisats för fick stänga.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Vi satt i vår stuga på landet och jag började lite terapeutiskt skriva ner vad som hänt. Jag gick tillbaka och skrev ner allting, från att vi började 2013, och presenterade 540 sidor för Jens, säger Pernilla.
Efter redigering och en kickstarterkampanj för att bekosta tryck och foto, blev det en bok både om entreprenörsresan paret gjort och en kokbok med Pernillas recept, precis en sådan bok som Pernilla haft i tankarna. Att de valde egenutgivning har flera anledningar.
– Vi ville få ut den fort, vi hade ingen business när pandemin slog till och det kan ta lång tid att gå via traditionella förlag. Men det beror också på att jag ville styra, jag visste hur jag ville att bilderna skulle vara, jag hade en vision.
The nordic street food story och kokbok blev precis som hon tänkt, från innehåll, bilder och formgivning till silverbandet som bokmärke.
– Det känns hedrande att få priset, på två sätt. Dels för att uppmärksammas som författare, dels för den fantastiska resa som vi gjort, säger Pernilla
Selmaprisets jury skriver i sin motivering:
Boken är en hyllning till kulinariska läckerheter och entreprenörskap i det lilla formatet. Vi får under sju år följa Pernilla och Jens som i sann pionjäranda etablerar Street Food med nordisk touch i södra Sverige. Vi får följa med på marknader, se nya recept födas och tampas med kommunala tjänstemän – där passionen för mat med hög kvalitet, och viljan att kunna leverera den på ett enkelt sätt för de många, är en ledstjärna. De delar också generöst med sig av recept som smakar mer!
En särskild eloge för Bild (Peter Erlandsson) och Form (Misan Friberg), som har skapat en professionell och färgrik inramning som förstärker helhetsintrycket. ”Att äta med ögonen” har här nått en helt ny dimension!
Likt den mästerkock Pernilla är, och tillsammans med sin partner Jens, lyser passionen och drivkraften att förmedla matupplevelser också igenom i boken. Deras kreativitet och unika matresa inspirerar och de blir därför också årets Mästerförfattare!
En epok i deras mathistoria har nått sin ände, men vi ser fram emot att följa dem på nya utmaningar i framtiden!
Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Syftet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker. Priset delas ut av Vulkan och alla böcker utgivna under 2021 på eget förlag eller egenutgivningstjänster har kunnat vara med i tävlingen. Prissumman är 20 000 kronor.
Selmaprisets vinnarbok 2022
The Nordic street food : story & kokbok
- Förlag: Nordic Street Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2021-11-02
- ISBN: 9789189462168
Tidigare Selmapristagare
2021: Fäboden av Magdalena Stjernberg
2020: Här var det mörkt av Tomas Kindenberg
2019: Den tredje punkarn av Arne Wickander
2018: Du får väl säga som det är av Christina Renlund
2017: Viskskrik av Kristina Emanuelsson
2016: Hemläxan av Jonas Aspegren
2015: De flyende skyldiga av Conny Palmkvist
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.