Mats Hellstrands debut är en feministisk historisk roman

Mats Hellstrand. Foto: Caroline Linnakallio, Sala Allehanda

I Hemligt kontrakt skildras kvinnokamp och maktmissbruk mot en dokumentär historisk bakgrund. Författaren Mats Hellstrand tipsar även om fyra bra böcker om historia.

Ett märkligt bråk mellan ett sextiotal bönder med kolslädar, på väg mot Högfors järnbruk, och sex vakter från Sala silverbruk år 1757 väckte Mats Hellstrands nyfikenhet. Vad var det egentligen som hade hänt? Kungen hade bestämt sedan 1600-talet att alla socknar närmast Sala var tvungna att leverera träkol till silvergruvan. Men gruvan betalade dåligt och i Högfors kunde bönderna få bättre betalt. Bråket slutade med att vakterna från Sala silverbruk blev grovt misshandlade. I rättegången tre månader senare gick bönderna konstigt nog fria från straff.

Det hela väckte många frågetecken hos Mats Hellstrand som har grävt vidare. Mot en fond av verkliga händelser har han skrivit romanen Hemligt kontrakt om kvinnlig frigörelse, klassamhälle och maktmissbruk.

– Var man säker på att alla sextio bönder var karlar? Det var vanligt att kvinnor också körde träkol. I boken får man följa min huvudkaraktär Ylva och den nya inspektorn Brita som finner varandra.

Från ett allmänt historiskt intresse har Mats Hellstrand grottat ned sig i en mycket specifik tid.

– Det jag beskriver händer i min egen hembygd, den region där jag har levt mitt liv och jag har personlig kunskap om. Historiskt har det blivit en hel del biblioteksläsning och studier av gamla kartor, Lantmäteriets historiska kartor har varit värdefulla. Det har blivit många resor tillbaka i tiden.

Han beskriver debuten som en historisk roman, en spänningsroman och en feministisk roman.

– Hela berättelsen kretsar kring kvinnors rättigheter. Det fanns tidiga kvinnliga tänkare och skribenter på 1600- och 1700-talen.

Med en bakgrund som tjänsteman inom offentlig sektor har det blivit en hel del skrivarbete under åren, men av en helt annan sort än skönlitterärt. I sjuttioårspresent fick han en skrivkurs av familjen, som visste att han behövde något att göra efter pensionen. Det blev avstampet och efter två och ett halvt år av gedigen research och ihärdigt skrivande är boken klar.

Nu jobbar han vidare på uppföljaren, om 1760-talet och åren före Gustav III. Frihetstiden, perioden mellan 1720 och 1772, är för övrigt en period Mats Hellstrand anser har fått oförtjänt dåligt rykte av historiker.

– De betraktar det som en era i förfall, med avsaknad av en stark kungamakt. Men det är en tid när vi ser en begynnande demokrati och tankar om rättvisa. Epoken har i sig själv varit mycket dramatisk.

4 bra böcker om historia – boktips av Mats Hellstrand:

Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans mäktiga epos levandegör livsfrågorna genom Kristin Halvarsson, hon som hos morbror Laula Anut får heta Risten. Till Svartvattnet i Jämtland kommer barnmorskan Hillevi Klarin, möter Trond Halvarsson, möter sina ättlingar. Året är 1916.

Livläkarens besök av Per Olov Enquist

“Den 5 april 1758 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare.” Så inleder Enquist romanen om läkaren och upplysningsmannen Struensees märkliga livsöde.

Dagar utan slut av Sebastian Barry

En stark och annorlunda kärleksskildring under amerikanska inbördeskriget. Thomas och John möter varandra, söker föda för dagen, tar värvning.

Därför demokrati av Åsa Wikforss

Hur utvecklar vi kunskap för att granska politiska beslut, uppnå våra mål och hantera oenighet? Hur värnar vi demokratin från konspirationsteorier och känsloladdad retorik. Wikforss bok är alltför aktuell våren 2022.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.