Författare höjer rösten mot låga ersättningar för strömmade ljudböcker

Ljudböcker är populära – men vad får egentligen författarna betalt? Foto: Martina Holmberg / TT

Bör svenska författare gå ut i strejk? Det frågar sig författaren Göran Sommardal i en debattartikel – och påminner om Biblioteksaktionen 1969.

Ljudböcker är populära – hos läsarna. För författarna är det mindre kul att få så lite betalt och att bokförlagen inte är öppna och transparenta med ersättningsmodellen. Det skriver Göran Sommardal i en debattartikel i Göteborgs-Posten, apropå en diskussionsdag som Författarförbundet genomfört.

Författaren Monika Fagerholm tog då upp Amazons ljudbokstjänst, där kunden betalar prenumeration per månad. Det berättigar till lyssning på en bok och författaren ersätts per lyssning.

“Om Amazon, som ju inte direkt hyllas för att behandla sina medarbetare eller entreprenörerna i sitt kommersiella nätverk med silkesvantar, kan skriva avtal med författarna som innebär öppenhet och raka rör, varför skulle inte skandinaviska bokförlag kunna göra detsamma?”, skriver Sommardal.

Han frågar sig om inte en strejk skulle kunna sätta press på aktörer som Bonnierägda Bookbeat och Storytel, som äger Norstedts, och påminner om att den så kallade Biblioteksaktionen 1969, som bland andra Astrid Lindgren deltog i, lyckades med att höja biblioteksersättningen för författare.

“Kanske kan man börja med en sittstrejk. Vägra att kryssa för någon annan ruta i bokkontraktet än den som gäller rätten att ge ut en fysisk bok, och kanske en e-bok? Behålla alla de andra rättigheterna för sig själv, så länge?”, skriver Sommardal och fortsätter:

“Därmed också indirekt sätta press på regeringen att lagstifta enligt det EU-direktiv, DSM-direktivet, där upphovsrättsinnehavarna får rätt till full insyn i avtal som gäller deras rättigheter, också de digitala?”

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.