Dmitrij Strotsev: “I Belarus står hoppet till Ukraina”

Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev har tagit sig till Sverige och diktar nu om hela bakgrunden till dagens krig i Ukraina. Arkivbild: Duygu Getiren/TT.

Tucholskypristagaren och poeten Dmitrij Strotsev blev en förgrundsgestalt i motståndet mot regimen i Belarus. Nu diktar han om Ukrainakriget och den ryska aggressionen – från en tillfällig exil i Sverige.

Med en dikt om dagen gav Dmitrij Strotsev röst åt motståndet i Belarus, där regimen slog ned hårt på de folkliga protesterna efter valet 2020, då Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare. Han tycker inte att kriget i Ukraina kom som någon överraskning.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– För oss som deltog då är händelseutvecklingen den förväntade. Men om vi hade segrat 2020 eller om reaktionerna från omvärlden hade varit i närheten av det vi ser nu, då hade vi kunnat undvika den här katastrofala händelseutvecklingen, säger han.

När den fullskaliga invasionen av Ukraina bröt ut befann sig Dmitrij Strotsev tillfälligt i Moskva, i sin roll som förläggare. Det ryktades om att de ryska gränserna skulle stängas och han lämnade landet i all hast. Strotsev hade en inbjudan till firandet av världspoesidagen i Malmö och reste till Sverige, där han nu befinner sig. Här försöker han hitta språket för att uttrycka sig om de senaste händelserna.

– Det är en situation som inte är ny, som präglas av krig, av massivt våld, som är en katastrofsituation. Jag fortsätter att skriva nya dikter, de vänder sig till Ukraina nu, och min känsla är att min röst i all sin anspråkslöshet blir hörd, säger han på eftertänksam ryska, som tolkas av Mikael Nydahl.

Rysk händelsekedja

Strotsev har nyligen mottagit flera yttrandefrihetspriser och ska snart framträda i bland annat Estland, Tjeckien och Norge. Det är osäkert när han kan återvända hem, inte bara på grund av personliga säkerhetsfrågor utan också för att de transportkorridorer som har funnits tillbaka nu stängs av, den ena efter den andra.

I Malmö komponerade han en ny svit av redan skrivna dikter om Georgien 2008 och avslutade med nya dikter om Ukraina, och speglar på så sätt de 15 senaste årens utveckling. För det nuvarande kriget började inte den 24 februari i år, hävdar Strotsev, utan mycket tidigare.

– Om jag ska nämna ett datum är det den 20 augusti 2008 när ryska trupper gick in i Georgien. Sedan dess utgör den ryska krigföringen en kontext för mitt skapande.

I Ukrainakrigets senaste fas framstår kedjan av ryska krigsförberedelser tydligare för honom, och hans dikter skildrar Georgien 2008, 2014 års ryska annektering av Krim med den efterföljande ockupationen, 2020 års protester i Belarus och dagens situation i Ukraina. Kväsningen av protesterna i Belarus är bara en del, framhåller han.

– Då visste vi att vi kämpade mot inte bara en diktator, Lukasjenko, utan också den ryska regimen, som hjälpte Lukasjenko att krossa civilsamhället. Jag utesluter inte att det redan då var en del av en färdig plan.

Ställs mot varandra

Situationen i Belarus är fortfarande svår – Strotsev jämför med den i de självutropade och ockuperade republikerna i östra Ukraina. Han berättar om en konstant terror mot civilbefolkningen, där alla möjligheter att yttra sig har strypts.

– När den nya aktiva fasen mot Ukraina inleddes gick folk i Belarus ut i hundratals och protesterade öppet vilket ledde till massgripanden.15 dygn i fängelse är bara toppen av de repressioner som drabbar dem. De blir avskedade, svartlistade och kan inte ta arbete någon annanstans. Det är förbundet med stora risker att protestera mot kriget – som många likväl tar.

Belarusierna befinner sig plötsligt i en märklig situation, framhåller Strotsev, som beskriver hur folk gör motstånd genom att sabotera de belarusiska järnvägar som används för Rysslands vapentransporter. Belarusier har också själva flytt till Ukraina. Strotsev fruktar att landet framöver kan bli än mer aktivt indragna i kriget, men tror att kampviljan hos belarusiska värnpliktiga är låg.

Han anser att de berörda länderna i den forna sovjetiska sfären har dragits in i samma försök att återupprätta en totalitär samhällsmodell. Kriget alstrar hat, men han samtalar varje dag digitalt med vänner och kolleger från Ryssland och Ukraina.

– De mötena är en källa till hopp för mig. Öppenheten som vi möter från ukrainarna i de samtalen är ett lika stort vittnesbörd om deras heroism som deras sätt att stå emot i kriget.

Hoppet står till Ukraina

Efter mer än en månad av krig är Dmitrij Strotsev trots allt försiktigt hoppfull om framtiden, på grund av världens reaktioner. I Belarus står hoppet till Ukraina, menar han.

– En ukrainsk seger är det enda som kan hjälpa oss belarusier nu, säger han.

– Men belarusierna har en väldigt hög beredskap för att lägga sina egna trauman åt sidan, för nu är det ukrainarna som befinner sig i en mer katastrofal situation.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Dmitrij Strotsev

Dmitrij Strotsev är en av Belarus mest framträdande poeter och hans dikter har fått stor spridning via sociala medier. Han har bland annat tilldelats svenska PENs Tucholskypris och beskrevs av juryn som “en symbol för revolutionens oförtröttliga poeter”.

Hans diktsamling Belarus omkullkastat handlar om maktens övervåld och folkets motstånd. I en dikt om dagen skildrade han de fredliga protester mot regimen som han har deltagit i, och dikterna har också blivit teater på Dramaten i Stockholm.

Strotsev dömdes till 13 dagars fängelse i Belarus för sin delaktighet i en “olovlig demonstration” under protesterna 2020.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Böcker av Dmitrij Strotsev

Adams tystnad

Adams tystnad

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.