Elever på Biskops Arnös författarskola ska bara skriva ljudböcker

Ljudböcker är på väg att ta över skönlitteraturen. Därför väljer nu en anrik författarskola att byta inriktning till ljudboksförfattande. Foto: iStock.

Kraven på att modernisera och förnya Biskops Arnös författarskola resulterar i att man i höst gör om den skönlitterära grundkursen. Framöver ska den enbart handla om att skriva berättelser för ljud. En ljudboksskola.

– Det är ingen tvekan om att ljudboken är framtidens format när det gäller skönlitteratur och eftersom vi utbildar framtidens författare måste vi hålla örat mot rälsen. Det har vi gjort och nu hör vi ett framrusande tåg som heter ljudbokstjänster, säger den nya rektorn Decibella Ohm-Watts till Boktugg.

Hon menar att det delvis är ett resultat av debatten om Biskops Arnös författarskola som tvingade dem att genomlysa verksamheten.

– Vi måste vara ärliga och erkänna att även vi som är lärare på skolan inte bara är läsare, vi är lyssnare. Precis som allt fler svenskar.

En del av utbildningen kommer även att handla om att göra författarinläsningar, att författare får öva på att läsa högt och faktiskt läsa in egna ljudböcker.

– Vi tror det är viktigt, det ger en extra dimension när det är författaren som läser sin egen text. Vi har en lång tradition, ta bara Astrid Lindgrens inläsningar. Vi kommer att lägga en hel del tid på den fysiska berättarrösten om man nu kan uttrycka det så, säger Ohm-Watts.

En av de nya lärarna har jobbat som ljudboksproducent och förläggare. Mer vikt kommer att läggas vid att skriva inte bara för ljud utan även för marknaden.

Innebär det här att ni kommer att fostra fler deckar- och feelgoodförfattare?
– Nej, vi kommer även framöver att ha fokus på kvalitetslitteratur. Bara för att den förmedlas i ljudboksform innebär det inte att det måste vara genrelitteratur, säger läraren och ljudboksexperten Em Pe Trêfil.

Trots att man nu vrider om fokus mot ljudboken innebär det inte att man på Biskops Arnö har dödförklarat pappersboken.

– Nej, nej, absolut inte. Vi kommer att ha en kort delkurs som vi kallar ”skriva för pappersbok” där vi kommer att ha gästföreläsare, det finns ju en del författare som verkligen avskyr ljudböcker och alla elever kommer att få lyssna på deras argument. Dessutom kommer vi fortfarande att jobba med texter, alla berättelser måste ju skrivas ner innan de kan läsas upp, säger Decibella.

Alla som är sugna på att lära sig skriva ljudböcker under två år, med start i höst, uppmanas att börja fila på sin ansökan. Nytt för i år är att man inte skickar in en skriven text utan en MP3-fil.

”I din ansökan bifogar du 10-15 minuter ljudbok som du själv skrivit och läst in (det kan vara prosa, poesi, genreblandningar) och ett personligt brev på 1 sida där du berättar om din relation till ljudbokslyssnande och varför du vill gå kursen”, skriver Biskops Arnö på sin hemsida.

Ansökan till höstens kurs öppnar idag, den 1 april 2022.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,