Kerstin Ekman, Åsa Larsson, Emma Hamberg, Carl Hedin, Frida Bank samt Agnes och Elias Våhlund. Där har ni författarna bakom 2021 års bästa ljudböcker som belönades på Storytel Awards 2022. Tre av vinnarna var inlästa av författarna själva.
De bästa ljudböckerna från 2021 har nu korats på Storytel Awards ljudboksgala. Amie Bramme Sey skötte prisceremonin för Sveriges största ljudbokspris, där statyetter delades ut i de sex kategorierna Roman, Spänning, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
I romankategorin belönades Kerstin Ekman för sin senaste roman, Löpa varg. 63 år efter sin författardebut med 30 meter mord tackade Ekman för juryns och publikens hyllningar genom ett telegram (läs även i sin helhet längst ner i denna text):
”Jag känner glädje när mina romaner blir inlästa som ljudböcker. Det sägs att långtradarchaufförer lyssnar på inlästa romaner, kanske mer rafflande än mina är nuförtiden. Och självklart blir jag mycket glad för att få ett fint pris för boken Löpa varg, tolkad och inläst av en framstående skådespelare som Lennart Jähkel. Det tackar jag varmt för, både inläsningen och priset.”
I spänningskategorin vann Åsa Larsson med Fädernas missgärningar som hon själv läst in, och uppläsningen beskrivs i juryns motivering som ”väl anpassad till såväl miljön som till berättandets särart och bidrar därigenom till att skapa en helgjuten läsupplevelse”.
Fler författarinläsningar belönades: i nya feelgoodkategorin Emma Hambergs Je m’appelle Agneta och i faktakategorin Carl Hedins och Frida Banks Hästpojken. Je m’appelle Agneta beskrivs som en hyllning till medelåldern.
– Den här boken handlar om en kvinna som känner sig så extremt osynlig, som om vingarna bara är fullkomligt bortrivna, och hennes resa från att vingarna växer ut, färgerna kommer … Att hon har blivit så älskad, det är jag glad för. Det är lite som ett öppet mål, hur kan ingen ha beskrivit det underbara med att ha sköna gropar i låren, och att känna att livet väntar, fast på ett annat sätt? Jag har aldrig varit mer peppad på medelåldern än nu! säger Emma Hamberg i ett pressmeddelande.
Hästpojken är berättelsen om Carl Hedins resa från en ung pojke som mobbas för sitt hästintresse till att lyckas hitta sin egen väg mot drömmen om att jobba med hästar. Boken har inspirerat många hästälskande läsare, inte minst unga killar som ofta är i minoritet i ridskolorna.
– Det är bakgrunden till att jag till slut tackade ja till att göra den här boken. Jag var ung, knappt trettio fyllda, vad har jag att berätta? Vem ska vilja lyssna på min historia? Jag blir alldeles rörd, säger Carl Hedin, via länk från Danmark där han befinner sig för en tävling.
Årets barnbok blev Handbok för superhjältar 6: Utan hopp, av Agnes och Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren. I barnkategorin prisades en ny version av en gammal barnboksfavorit, Niklas Darkes lättlästa bearbetning av Maria Gripes Agnes Cecilia: En sällsam historia, uppläst av Viktoria Flodström.
– Vi gratulerar alla årets vinnare och tackar dem för deras fantastiska berättelser och gestaltningar. Ett stort tack till samtliga finalister, de engagerade ljudbokslyssnarna, våra kunniga jurymedlemmar och alla förlag som har varit med och sett till att den här ljudboksfesten blev en inspirerande kväll av välförtjänta hyllningar, säger Åse Ericson, Nordenchef Storytel i samma pressmeddelande.
Prisceremonin för Sveriges största ljudbokspris streamades på Awards.storytel.com och Youtube den 31 mars och kan ses i efterhand.
Vinnare i Storytel Awards 2022 och jurymotiveringar:
Roman
Löpa varg, Kerstin Ekman, uppläst av Lennart Jähkel, Bonnier Audio
Juryns motivering: ”Det är som att sitta runt lägerelden och höra berättelsen om liv och död. Som om orden växer organiskt ur inläsarens mun och att texten skapas medan han läser. Romanens täthet och språkliga rytm tas tillvara av inläsaren och ger en stark närvaro. Vi är på plats i skogen, ser djuren och får uppleva alltings förgänglighet. Men också livslång kärlek byggd på respekt och kryddad med en stillsam humor. En alltigenom fantastisk roman som förädlas av en tonsäker inläsare.”
I juryn: Tara Moshizi, Jonas Eklöf, Kerstin Särneö
Spänning
Fädernas missgärningar, Åsa Larsson, uppläst av författaren, Bonnier Audio
Juryns motivering: ”Språket präglas av musikalisk exakthet, karaktärerna är fint gestaltade och dialogerna trovärdiga. Den stämningsfyllda berättelsen utspelar sig i en mångbottnad och intressant trakt. Inläsningen är väl anpassad till såväl miljön som till berättandets särart och bidrar därigenom till att skapa en helgjuten läsupplevelse.”
I juryn: Jenny Lindh, Sören Bondeson, Kerstin Bergman
Feelgood
Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg, uppläst av författaren, Piratförlaget
Juryns motivering: ”Ett plus ett kan faktiskt bli tre – och bör kanske bli det, när det handlar om just ljudböcker. För man vill ju att en riktigt bra berättelse ska lyfta ännu något snäpp, tack vare inläsningen. Kanske till och med så att det känns som om hon sitter i min soffa och läser bara för mig. Och verkligen äger historien… Vilket förstås är lättare när hon skrivit den själv. Årets vinnare i kategorin feelgood är Je m’appelle Agneta – av och med Emma Hamberg.”
I juryn: Stefan Holm, Sofia Ymen, Pekka Heino
Fakta
Hästpojken, Carl Hedin och Frida Bank, uppläst av Carl Hedin, Bokförlaget Forum
Juryns motivering: ”Ljudbokslyssnarna röstade i kategorin Fakta fram tre personliga berättelser, varav ingen egentligen är en faktabok i traditionell bemärkelse. Av titlarna som juryn hade att ta ställning till sticker en ut – en personlig berättelse och författarinläsning med äkthet och charm. Boken förmedlar en stark, ja obeveklig, kärlek till hästar som en ung hästfrälst läsare lär känna igen sig i. En berättelse om att våga välja att vara den man är.”
I juryn: Lina Thomsgård, Martin Wicklin, Göran Everdahl
Barn
Handbok för superhjältar 6: Utan hopp, Agnes och Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren, Rabén & Sjögren
Juryns motivering: ”I en fartfylld och fängslande berättelse får vi återigen stifta bekantskap med Lisa och hennes kompisar. Med spänning, nerv och en perfekt ljudkuliss dirigerad av Frida Hallgrens röst får vi möjligheten att kliva in i ett mångbottnat äventyr som både väcker läslust och lyssnarglädje. Vinnare av 2022 års Stora Ljudbokspris i Kategorin Barn är Handbok för Superhjältar.”
I juryn: Alle Eriksson, Marcus Barbosa Ferreira, Nassim Al Fakir
Ungdom
Agnes Cecilia: En sällsam historia (lättläst), Maria Gripe, lättläst bearbetning av Niklas Darke, uppläst av Viktoria Flodström, Bokförlaget Hedvig
Juryns motivering: ”Årets vinnande bok i ungdomskategorin är inte ny, utan tvärtom en klassiker som har bearbetats för att hitta nya läsare. Ljudbilden, tillsammans med Viktoria Flodströms utmärkta läsning, tillåter lyssnaren att kliva in i ett sällsamt universum där magisk realism blir sann och världen utanför försvinner för en stund. Med lätt hand har Niklas Darke bearbetat årets vinnare i Ungdomsklassen Agnes Cecilia – en sällsam historia.”
I juryn: Alle Eriksson, Marcus Barbosa Ferreira, Nassim Al Fakir
Synskadades stiftelses hederspris
Amelia Adamo, journalist.
Juryns motivering: ”För ett tidigt, hängivet och inspirerande intresse för ljudboken. Som en av de första prenumeranterna av Lyssnarklubbens ljudbokskassetter såg hon tidigt ljudboken som en stark bärare av litteratur. Hon har sett till att ljudböcker recenserats i tidskrifter, varit aktiv förespråkare av ljudboken i många olika sammanhang (också som uppläsare) och lyft ljudboken på ett sätt som verkat för ljudbokens framgång och spridning.”
Kerstin Ekmans tack-telegram:
”Förr i världen läste man inte böcker tyst för sig själv. Kringvandrande uppläsare eller rent av sångare föredrog både Iliaden och Odyssén för en spänningshungrig publik. Rapsoder kallades de. De kunde dessa långa epos utantill. Tro inte att Cicero satt tyst och ensam i någon av sina villor och läste filosofi i en bokrulle. Han hade en slav som läste högt för honom. Sveriges första riktigt rafflande men samtidigt höglitterära riddarromaner lästes högt vid drottnings Eufemias hov i Norge. De hade översatts av en lärd klerk som kunde tyska. Det var på 1300-talet då norskan och svenskan ännu var gemensamma i skriftspråket.
Storytels affärsidé är alltså mycket gammal. Och mycket bra. Jag känner glädje när mina romaner blir inlästa som ljudböcker. Det sägs att långtradarchaufförer lyssnar på inlästa romaner, kanske mer rafflande än mina är nuförtiden. Och självklart blir jag mycket glad för att få ett fint pris för boken LÖPA VARG, tolkad och inläst av en framstående skådespelare som Lennart Jähkel.
Det tackar jag varmt för, både inläsningen och priset.”
Kerstin Ekman
Om Storytel Awards
Storytel Awards är ett förlagsoberoende pris som korar årets bästa ljudböcker. De mest lyssnade och högst betygsatta böckerna utgivna under tävlingsperioden (1 januari – 31 december) från alla svenska förlag som finns i Storytel kan nomineras av förlagen, därefter röstar folket fram tre finalister och sedan gör jurygrupperna sitt arbete utan inflytande från Storytel och affilierade förlag. Tävlingen anordnas och bekostas av Storytel för att lyfta fram ljudboken i Sverige.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!