Egensinniga, roliga och filosofiska böcker som präglas av en känsla av hopp. Litteraturvärlden jublar över årets Almapristagare Eva Lindström.
– Hon är helt outstanding, säger Barnboksinstitutets chef Åsa Warnqvist.
“Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild”.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Så lyder en del av motiveringen till årets Almapris, och juryns ordförande Boel Westin understryker att pristagaren Eva Lindströms böcker håller en “väldigt hög internationell klass”.
– Hon har gjort en rad fantastiska böcker som är egensinniga, roliga och filosofiska – de innehåller väldigt mycket av livet och sådant vi kan känna igen oss i oavsett ålder och vilka vi är, säger hon.
“Outstanding”
Barnboksinstitutets chef Åsa Warnqvist tycker att valet av Eva Lindström är mycket välförtjänt:
– Det är ingen tvekan om att det är en av de absolut bästa och mest framstående bilderbokskonstnärerna på listan. Hon är helt outstanding, säger hon.
Warnqvist beskriver Lindström som unik i sin förmåga att skala bort ord och information från sina bilderboksberättelser.
– Det lämnas så mycket utrymme åt läsarna att tolka så att man omedelbart blir fängslad och vill gå in i hennes berättelser.
Barnboksförfattaren Ellen Karlsson gjorde boken Snöret, fågeln och jag (2013) tillsammans med Eva Lindström. Hon berättar att hon skrek till framför datorn när årets pristagare avslöjades.
– Hon illustrerade mina första böcker och vi vann Augustpriset tillsammans. Det betydde allt för mig, säger Ellen Karlsson och fortsätter:
– Hon gör böcker för alla och visar att barnlitteratur är konst för alla åldrar.
Enligt Ellen Karlsson har Eva Lindström en förmåga att visa “att bilderböcker är konst”.
– Vi som jobbar med bilderböcker pratar om att det är det lilla barnets första konstupplevelse. Och jag vet att hon har betytt jättemycket för väldigt många bilderbokskonstnärer, säger hon.
Solidaritet med barnets blick
Även kulturjournalisten Yukiko Duke gläds över valet av Eva Lindström.
– Hon är en alldeles egen bilderbokskonstnär som har en fullständig solidaritet med barnet och barnets blick. Hon har en alldeles egen tecknarstil och ett fantastiskt sätt att använda bilderbokens möjligheter, säger hon.
TT: Hur skulle du säga att hon står sig internationellt?
– Fantastiskt bra. Hennes böcker är så mångtydiga och fyllda av en existentiell tyngd, som gör att de är alldeles utmärkta för alla åldrar. De är inte begränsade till en speciell bilderboksålder. Man kan även som vuxen hitta sådant i böckerna som kan leda vidare till funderingar.
Också litteraturexperten Lotta Olsson anser att Eva Lindström är väl värd priset, “trots att hon sällan nått ut till de stora läsargrupperna”.
“De som hittat fram till hennes böcker har älskat henne desto mer, och många är de bilderbokskonstnärer som uppenbart arbetar i hennes anda”, skriver hon i DN.
Klura på firandet
För Lotta Lyssarides, förläggare och redaktör för barn och unga på Alfabeta bokförlag som ger ut Eva Lindströms böcker, kom beskedet som en glad överraskning.
– Så himla kul, vi är i lite chock. Eva har världsklass, men att priset gick till Sverige igen var vi oförberedda på. Vi är bara helt överlyckliga, säger hon.
TT: Hur firar ni nu?
– Vi har inte hunnit än, men det ska vi verkligen göra! Men hälften av oss är på barnboksmässan i Bologna och Eva Lindström själv bor på landet i Skåne. Vi får klura lite på det.
Text: Sara Haldert/TT, Björn Berglund/TT, Sofia Sundström/TT, Elin Swedenmark/TT
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.