Rättegången mot debattören Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt avslutas i dag. Wallin står åtalad för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal och juryn väntas redan i dag besluta om hon ska frias eller fällas.
Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal för sin självbiografiska bok “Allt som var mitt – Historien som inte får berättas” som kom i augusti 2020 och som hon gav ut på eget förlag. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Den domen är överklagad till hovrätten.
Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.
Dagens rättegång gäller i stället boken och åtalet är väckt av Justitiekanslern. Typiskt för yttrandefrihetsbrott är att JK är ensam åklagare och att ansvar prövas i en så kallad juryrättegång. Juryn sammanträder efter slutpläderingarna och meddelar sedan om den åtalade ska frias eller fällas. Själva domen presenteras i så fall senare.
Ytterst handlar åtalet om var gränsen för yttrandefriheten går. I sin bevisning citerar JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som anses vara brottsliga. Cissi Wallin förnekar att hon gjort sig skyldig till något brottsligt.