Jenny Clevström, vars bok Tistlar i handelsträdgården nyss släppts, berättar om varför naturen är en bra spegel för relationer och tipsar om tre feelgoodingar.
Oönskad växtlighet sätter hinder i vägen för Pommie och Frank i Jenny Clevströms senaste bok Tistlar i handelsträdgården som släpptes i januari. Boken är en uppföljare till debuten Kirskålsgrannar som kom ut 2021.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Pommie och Frank som till slut blev ett par i Kirskålsgrannar fastnar nu för en nedgången gård på Österlen, en gammal handelsträdgård. Trots skånskt vinterväder går den inte att motstå, Pommie lämnar sin älskade trädgård och paret får en hektisk tid med att ställa i ordning allt. Men någonting är inte riktigt rätt, vilket Pommies skeptiska följeslagare, katten Fritiof Andersson, försöker göra dem uppmärksammade på. Vinter går mot vår och nya oväntade situationer stundar.
Trädgård som tema i en feelgood-bok kan tyckas självklart, bland rosor, regn och spirande grönska kan många relationer och känslor blomma ut, men Jenny Clevström känner inte till några andra feelgood-böcker i trädgårdsmiljö.
– Men det var inte planerat, jag tänkte inte ut det alls. Den första delen började jag skriva 2018 när jag fick de första symtomen på en utmattning. Det som alltid har fått mig att må bättre är att skriva. Det var vår, vi hade en ny trädgård och trädgården är också något jag mår väldigt bra av. I maj exploderade all växtlighet i trädgården och när jag väl skrev såg jag framför mig att det utspelade sig där, säger Jenny Clevström.
Att det var feelgood hon skrev tänkte hon inte heller på, bara att det skulle vara något enkelt som en utmattad hjärna kunde klara av. Både skrivandet och trädgården var avgörande för tillfrisknandet.
– Mitt undermedvetna jobbar väldigt bra. Att skriva var en jätteviktig komponent, att öppna den kreativa ventilen. Vad gjorde jag med alla idéer förut? Jag har ingen aning.
Researchen till den första boken var enkel. Jenny, som har ett stort trädgårdsintresse, kunde bara öppna dörren och ta en titt i trädgården eftersom Pommies trädgård, den lilla världen där alla stora känslor ryms, är baserad på den egna tomten.
– Jag har lärt mig mycket själv också. Och jag trodde nog att jag skulle få mer bassning, som att ”den där plantan minsann inte blommar 14 april”, men jag har inte hört något sådant.
Till Tistlar i handelsträdgården har mer research krävts. Jenny Clevström har god koll på växter och på Österlen där hennes farföräldrar bodde, men driva handelsträdgård har hon inte gjort. Hon bor i Stockholm och arbetar vanligtvis med kommunikation. Just nu är hon författare på heltid för att skriva del tre som kommer i höst och har titeln Trubbel i musteriet.
– Det är superlyxigt att kunna skriva så, det är skönt att kunna fokusera. Att skriva bok på kvällar efter läggning och på helger, som jag gjorde innan, är riktigt jobbigt.
Feelgoodgenren har vuxit enormt de senaste åren och efter bagerier och bokhandlar var nya omgivningar väntade. Trubbel i musteriet får också en trädgårdsinramning, men vad som kommer efter det har Jenny inte riktigt klart för sig. Sedan den kreativa ventilen öppnades slåss idéerna om hennes uppmärksamhet.
– Vissa ska bli böcker, andra inte. Det jag älskar är berättandet. Jag får mycket inspiration av trädgården – det är rörelse, utveckling och står aldrig still. Allt som har liv i sig passar som metaforer till karaktärers utvecklingsresa och jag tror att jag alltid kommer att ha naturen som spegling i det jag skriver.
Jenny Clevströms tre tips på härliga feelgoodromaner:
Fem år senare av Rebecca Serle
Dannie Kohan är advokaten som gillar att räkna sig fram genom livet. Hon har femårsplanen klart utstakad för sig, men så får hon en glimt från sitt framtida jag som ändrar allt hon tänkt. Fem år senare är en gripande roman om vänskap och kärlek som överraskar på många plan.
Författarna och ungdomsrivalerna January Andrews och Augustus Everett har råkat bli sommargrannar, båda med skrivkramp. Men vad händer om de byter genre med varandra och han provar att skriva romance och hon den stora amerikanska romanen? En varm och romantisk bok om att våga tro på kärleken igen.
Tara Hunter är terapeuten som ska läka Longhamptonbornas sår efter en katastrofal översvämning. Men Taras egen livssituation är komplicerad med en mamma som nyligen gått bort och en pappa som dyker upp efter många års frånvaro. En varm och humoristisk bok om att läka såren bakåt.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!