Två lokala bokhandlare lämnar Akademibokhandeln för att i stället ansluta sig till Ugglan, Göranssons bok och papper i Varberg och Norders i Falköping. Anledningen är densamma: en önskan att bättre kunna tillgodose kundernas önskemål.
De två bokhandlarna har funnits länge på sina respektive orter. Norders startades 1854 och nästa år fyller Göranssons bok och papper 50 år.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Våra föräldrar startade bokhandeln, vi vill gå tillbaka till våra rötter och visa att vi är lokala, säger Lars Göransson som äger bokhandeln tillsammans med Kristina Borsing, och tillägger att han ser fram emot att vara handlare i stället för butikschef.
Personalen står bakom sina butiksägare – till 110 procent, säger Lars Göransson.
– De vill också bli mer involverade, kunna hitta nya böcker eller lyfta fram spännande namn.
Ett bredare sortiment framför allt på papperssidan är vad kunderna kan vänta sig och också har efterfrågat.
– Det blir så i mindre städer, att man måste ha ett bredare sortiment. Det finns inte så många butiker här så vi får försöka tillhandahålla det kunderna vill ha, säger Åsa Fridolfsson på Norders Bokhandel i Falköping.
Den centrala styrningen av de stora kedjorna har diskuterats i många år och det var också den som slutligen fick Lars Göransson att fatta beslutet.
– Det är ett beslut som vuxit fram de senaste åren. Akademibokhandelns kostym passar inte oss längre, det är för toppstyrt. Nu ska ett nytt kassasystem lanseras och då kände vi att det var ett bra tillfälle att lämna. Jag förstår att Akademibokhandeln gör så här och vill ha mer koll på vad butikerna erbjuder eftersom de driver många butiker själva, men för oss som lokal bokhandel fungerar det inte riktigt, säger han.
Framför allt är det alltså den större valfriheten inom Ugglan som lockar.
– Det är mycket mer frivillighet, man väljer själv vad man vill ha, vilka kampanjer man vill vara med på och blir inte tillskickad grejer, säger Lars Göransson.
Att få en egen hemsida är också något de båda handlarna ser fram emot. Att kunna fronta lokala författare och att få en e-handel de kan styra själva.
Oberoende av varandra fattade Lars Göransson i Varberg och Åsa Fridolfsson i Falköping samma beslut, samtidigt, på ungefär samma grund, efter att ha grunnat i flera år.
– Vi hade funderat på var sin kammare och blev rejält paffa när vi fick veta att vi båda skulle byta till Ugglan, säger Åsa.
Båda konstaterar att köptroheten hos kunder i mindre städer är högre än i storstäder och att det lokala uppskattas mer och mer.
– Kanske är vi rätt i tiden – för en gångs skull, säger Åsa Fridolfsson.
Bytet sker formellt i månadsskiftet april/maj men kommer att ske under en övergångsperiod. Drygt 80 bokhandlar är anslutna till Ugglan. Akademibokhandeln har drygt 100 butiker, varav en majoritet drivs centralt och övriga av franchisetagare.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!