Storytel summerar 2021 med en ny rekordförlust på -410 Mkr (eller -184 på EBITDA-nivå). Men eftersom omsättningen ökar till 2 743 (2 338) Mkr förbättras marginalen och för 2022 antyder Storytel att man kan nå breakeven (EBITDA) och omsättningen bör passera 3 miljarder. På börsen föll dock aktien vid öppning.
– 2021 var ett år då Storytel förfinade sin strategi och flyttade vårt fokus och investeringar mot mer mogna ljudboksmarknader, där vi i nuläget ser störst tillväxtpotential. Det här bidrog till att Storytel kunde avsluta året med fortsatt starkt momentum på våra toppmarknader, skriver Jonas Tellander i rapporten.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Efter köpet av Audiobooks.com kan Storytel nu lägga USA och UK till listan över mogna marknader. I övrigt är det Norden, Polen, Ryssland, Nederländerna, Turkiet och Bulgarien som finns på Storytels lista över länder där de fått genomslag. Fortfarande saknas alltså stora länder som Tyskland, Frankrike och Spanien i Europa.
Latinamerika har haft en tuff period, men Storytel ger en liten ljusglimt. Efter att man skippade gratisabonnemangen (vilket Boktugg skrivit om tidigare) så har man fördubblat antalet betalande abonnenter i Brasilien sedan början av december.
I rapporten poängteras att man kommer att vara försiktiga med att spendera pengar på marknadsföring i länder där tillväxten går långsammare och fokus istället läggs på prioriterade marknader – samt på investeringar i innehåll och förbättringar av produkten (appar och plattformen) som gynnar användare i hela världen.
Värt att notera i rapporten (se även punkterna nedan) är alltså att Storytel för första gången talar om en EBITDA-marginal som kan närma sig noll, break even före nedskrivningar och räntekostnader. Exakt vad det innebär återkommer vi till i en separat analys.
Börsens dom över rapporten? Första kvarten rasade aktien med 19 procent och handlades för 96 kr. Men väldigt små volymer. Återstår att se ifall det kommer några nyheter innan dagen är slut – och ifall fler investerare faktiskt anser att aktien är köpvärd.
Ska man hitta något mer positivt i rapporten så är det en prognos för Q1-2022 om att intäkterna för streaming väntas landa på 693-700 Mkr vilket är ett rejält lyft från Q4-2021 som hamnade på 605 Mkr. En del av detta bör vara Audiobooks.com som ju ska bidra med ca 75 Mkr per kvartal (och förhoppningsvis mer framöver).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Storytels egna höjdpunkter i rapporten
- Ökat intäkterna från streaming med 20% från Q4 2020 till 605 (503) MSEK, + 20% med fasta växelkurser.
- Ökat abonnentstocken med 24% från Q4 2020 till i genomsnitt 1 784 600 (1 442 000).
- Nettoomsättningen för streaming och books ökade med 17% till 773 (663) MSEK i Q4 2021.
- Storytel Books intäkter under 2021 ökade med 20% jämfört med 2020, med en motsvarande EBIT marginal om 15,2% (7,7%).
- Resultat per aktie, efter skatt uppgick till -1,97 (-1,05) SEK i Q4 2021, före och efter utspädning.
- 2022 helårsprognos för intäktstillväxt inom streaming om 30-34%, och en 0-3% negativ EBITDA-marginal för Storytel Group. Intäktstillväxt för streaming inkluderar ej några positiva effekter från partnerskapet med Spotify. Partnerskapet är under översyn.
- Storytel ingick avtal om förvärv av streamingbolaget Audiobooks.com, vilket betyder lansering på den amerikanska marknaden. Förvärvet finansieras genom upptagande av ett nytt brygglån om 500 miljoner kronor, samt där tillgängligt belopp för bolagets revolverande kreditfacilitet med Swedbank ökat till 850 miljoner kronor.
- En extra bolagsstämma hölls den 30 november där Richard Stern valdes in som ny styrelseledamot.
- Bolaget anslöts till UN Global Compact, världens mest omfattande hållbarhetsinitiativ, vilket framhåller Storytels engagemang att investera i och bidra till ett hållbart samhälle.