Nytt rekord för bokförsäljningen 2021 – Författarförbundet: “Oskälig ersättning”

Försäljningen i fysisk bokhandel ökade med 4,3 procent i fjol. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Fjolårets bokförsäljning ökade från en rekordnivå till en annan. Totalt steg den med 6,3 procent och pandemin tros vara en av förklaringarna.
Det verkligt intressanta blir att se om det här håller i sig, säger Erik Wikberg, forskare på Handelshögskolan.

Har pandemin skapat ett bestående läsintresse eller överger svenskarna böckerna för att i stället hänge sig åt andra nu möjliga aktiviteter?

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– När människor väl börjar läsa så skapar det ofta ett behov av att läsa mer, inte mindre, tror Erik Wikberg, som sammanställer den årliga bokförsäljningsstatistiken från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Under 2020 steg den sammanlagda bokförsäljningen med 8,7 procent vilket presenterades som något av ett rekord. Under 2021 var ökningen 6,3 procent – vilket betyder att försäljningen av fysiska böcker, ljudböcker och e-böcker för första gången översteg 5 miljarder kronor.

Mest pengar inbringar den fysiska boken (cirka 27 miljoner sålda exemplar) som står för tre fjärdedelar av marknaden.

Därmed inte sagt att alla aktörer får del av denna ökning.

– Det här är ju ett genomsnitt, det betyder inte att alla förlag ökat sin försäljning med 6,3 procent, konstaterar Erik Wikberg.

“Får inte skymma”

Ludvig Berggren, litteraturpolitisk talesperson på Sveriges Författarförbund gläds åt uppgången samtidigt som han ifrågasätter hur pengarna utfaller:

– Det här glädjeruset som nu kan uppstå får inte skymma det faktum att författarna och översättarna är litteraturens sämst betalda. Vi ser ju att vår yrkesgrupp har allt mindre möjlighet att erhålla skälig ersättning för sina prestationer.

TT: Vad beror det på?
– Dels tjänar författarna undermåligt på den lyssnade boken, det har att göra med att ersättningsnivåerna är oskäliga. Det här hänger ihop med hur avtalen mellan förlagen och ljudbokstjänsterna ser ut. Som det är nu har vi ingen insyn i de avtalen, vi kan inte se vad saker baseras på och därmed få en chans att förhandla upp dem.

Försäljningen ökade i alla kanaler, även i den fysiska bokhandeln som på grund av pandemins restriktioner hade ett stort tapp – 19,1 procent – under 2020. Fjolårets ökning på 4,3 procent betyder dock inte att den fysiska bokhandeln har återhämtat sig till prepandemisk nivå.

– Man måste ha lite perspektiv. Det som jag tycker är intressant med den fysiska bokhandeln är att kunderna återvänder när restriktionerna släpper, säger Erik Wikberg.

Mer mättad marknad

I dag står den fysiska bokhandeln för drygt 20 procent av försäljningen medan internetbokhandeln (bokklubbarna medräknade) – som också ökade stort under pandemin – har nästan halva marknaden.

Penningmässigt är de digitala abonnemangstjänsterna, med strömmade ljud- och e-böcker, den näst största försäljningskanalen. De senaste åren har dock den procentuella försäljningsökningen varit mindre vilket tyder på att marknaden för strömmad litteratur håller på att bli mer och mer mättad, framhåller Erik Wikberg.

– Det är inte så konstigt med tanke på hur många som redan har abonnemang. Det som hänt på tv- och filmsidan är ju att många har abonnemang på flera tjänster, det är ju fortfarande sällsynt när det gäller ljudböcker.

Samtidigt ökar fortfarande antalet strömmade e- och ljudböcker stort – i fjol totalt 44 miljoner stycken, vilket motsvarar en ökning på 22 procent.

Försäljningen av pocketböcker fortsätter samtidigt att gå ner:

– Generellt säljs ju pocketböcker väldigt mycket vid tågstationer och på flygplatser som har varit väldigt utsatta under pandemin, när man rest ovanligt lite, säger Erik Wikberg som misstänker att strömningstjänsternas ljudböcker ersätter just pocketböckerna – båda är billighetsformat.

– Men det är en spekulation.

Text: Erika Josefsson/TT

Boktuggs fotnot: Vi kommer under dagen att publicera egna intervjuer och analyser av bokförsäljningsstatistiken.

Fakta: Mest säljande titlar 2021

Skönlitteratur

1 “Där kräftorna sjunger” av Delia Owens

2. “Den saknade systern” av Lucinda Riley

3. “Fädernas missgärningar” av Åsa Larsson

4. “Box” av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

5. “Skyddsängeln” av Sofie Sarenbrant

Fackböcker

1. “Bäst i test: 199 tester för hemmabruk” av David Sundin

2. “Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri, Caroline Bankler

3. “Tills alla dör” av Diamant Salihu

4. “Städa hållbart med ekotipset” av Ellinor Sirén

5. “Tim: biografin om Avicii” av Måns Mosesson

Barn- och ungdomslitteratur

1. “Handbok för superhjältar, del 6: Utan hopp” av Elias och Agnes Våhlund

2. “Musse & Helium: Den hemlighetsfulla världen” av Camilla Brinck

3. “Harry Potter och de vises sten” av JK Rowling

4. “Julegrisen” av JK Rowling

5. “Boken som inte vill bli läst” av David Sundin och Alexis Holmqvist

Fakta: Bokutgivningen 2021

Totalt gavs 8 118 titlar ut i Sverige, vilket är något mindre än de 8 194 titlar som gavs ut under 2020. Utgivningen minskade med 0,9 procent och det var utgivningen av översatta titlar som stod för den minskningen.

Samtidigt ökade försäljningen av utländska berättare med 15,1 procent medan försäljningen av svenska berättare minskade med 7,8 procent.

Försäljningen av deckare gick upp med 6,3 procent.

Rapporten “Bokförsäljningsstatistiken helåret 2021” omfattar mer än 80 procent av all handel med böcker i Sverige.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …