Bonnier Books sammanfattar ett starkt 2021 då omsättningen ökade till 6,9 miljarder kr från 6,1 miljarder 2020. Vinsten ökar kraftigt till 573 (392) Mkr trots fortsatta investeringar i Bookbeat och förluster i bokhandel.
– 2021 är ett exceptionellt år och totalt sett är resultatet bland det bästa i Bonniers historia. Flera av bolagen gör sina bästa resultat någonsin och bekräftar ägarstrategin med självständiga bolag. Såväl Bonnier Fastigheter som våra investeringar har mycket god värdeutveckling, säger Bonnier Groups VD Stina Andersson i ett pressmeddelande.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Det är alltså Bonnierkoncernen som släppt information om det ekonomiska utfallet för 2021. Värdet av investeringarna har ökat med 1,7 miljarder kronor samtidigt som EBITA-resultatet förbättrats med mer än 500 Mkr.
Bonnier Group omsatte totalt 21,4 (20,8) miljarder kr och det totala rörelseresultatet (EBITA) blev 1,98 (1,43) miljarder kr.
Bonnier Books är i sin tur ett bolag inom Bonnierkoncernen vid sidan om Bonnier News, Bonnier Fastigheter, SF Studios, Adlibrisgruppen, Bonnier Publications och Bonnier Ventures.
Även Bonnier Books hade ett rekordår 2021. Omsättningen uppgår till 6,9 (6,1) miljarder kr tack vare kraftig tillväxt både i förlagsled och den digitala boktjänsten Bookbeat.
”Årets starka resultat skapas i huvudsak av att den samlade förlagsverksamheten uppnår det mest lönsamma året någonsin, både i absoluta och relativa termer, vilket resulterar i ett totalt EBITA för Bonnier Books om 573 (392) MSEK, trots betydande fortsatta investeringar i BookBeat och förluster i bokhandel”, skriver Bonniers i ett pressmeddelande.
Samtliga förlagsverksamheter tog marknadsandelar på sina respektive marknader och ökade lönsamhetsnivåerna markant.
”Precis som de senaste åren ses en fortsatt omsättningsökning för digitala format men året präglas framför allt av en stark försäljningstillväxt för fysiska böcker, med barnlitteratur som drivande segment. Framgången för just barnböcker är som allra tydligast i Tyskland och ett av de största skälen till den tyska förlagsgruppens toppnoteringar under året, med den högsta omsättningen och bästa resultat någonsin för andra året i rad”, skriver Bonniers.
Den brittiska verksamheten hade en stark omsättnings- och resultatutveckling på en marknad där det såldes fler böcker och till ett större värde än det gjorts på tio år. Under året har verksamheten stärkts ytterligare genom förvärvet av det skotska förlaget Black & White Publishing.
Samtidigt i Finland fortsatte Werner Söderström sin fina utveckling och nådde även de ett rekordresultat, till stor del genom ökade digitala intäkter.
Även svenska Bonnierförlagen presterar försäljnings- och resultatmässigt bättre mot föregående år och toppar bästsäljarlistor i samtliga genrer under året. De danska förlagen fortsätter växa enligt plan och knyter under året till sig flera viktiga författarskap för framtiden.
BookBeat visade fortsatt kraftig tillväxt och omsatte 690 (508) MSEK. Antalet användare i tjänsten ökade med 38 procent och under året skedde en expansion till Norge, Schweiz och Österrike.
”Den fysiska detaljhandeln, med Akademiska Bokhandeln i Finland och Pocketshop i Sverige, imponerar stort och trots restriktioner som hämmar kundtrafiken till butik så förbättras resultatet markant mot föregående år”, skriver Bonniers när det gäller den del av verksamheten som haft en tung period ekonomiskt.
I Norge avyttrades under året det hälftenägda förlaget Cappelen Damm och Strawberry Publishing (nu Bonnier Norsk Forlag) förvärvades.
Adlibrisgruppen ligger numera utanför Bonnier Books, de presenterade sina siffror idag. Dock utan att särredovisa bokförsäljningens andel av de totala 2,8 miljarder kr som de sålde för under 2021. Boktugg har frågat Adlibris och inväntar svar. Vi räknar även med att Bonnierförlagen och Bookbeat kommer att släppa mer siffror de kommande dagarna när nu det preliminära koncernbokslutet är klart.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.