Stockholms blodbad ska bli biofilm – på engelska. För regin står Hollywoodsvensken Mikael Håfström och manus skriver Erlend Loe.
– Vi vill ta ett kapitel av den nordiska historien och göra ett spännande äventyr, säger Håfström.
Den 8 och 9 november 1520 leds ett 80-tal svenska stormän, tjänare och sympatisörer ut på Stortorget i Stockholm där de alla faller offer för galgen och bödelns yxa. Bakom massakern står danske kung Kristian II, som tidigare lovat amnesti åt sina motståndare. Senare kommer händelsen att kallas Stockholms blodbad.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Drygt 500 år senare ligger blodbadet till grund för en stor filmsatsning med Mikael Håfström och producenten Helena Danielsson vid rodret.
– Stockholms blodbad kom upp för oss som ett intressant projekt och vi pratade en hel del om hur vi skulle kunna berätta den historien. I Sverige har vi inte varit så lysande kanske på att berätta vår historia på film på samma sätt som engelsmän och amerikanare är, säger Mikael Håfström till TT.
Manus av Erlend Loe
För filmens manus har de anlitat den norske författaren Erlend Loe, som skrivit manus till deras tidigare samarbete, filmen ”Quick”.
– Han blev väldigt intresserad och skrev ett manus som vi alla tycker är fantastiskt. Det är en väldigt speciell och personlig take på de här händelserna, säger Mikael Håfström.
I filmen ska blodbadet och historiska personer som Kristian II, Sten Sture den yngre och Kristina Gyllenstierna fungera som ”backdrop” till filmens handling som kretsar kring en fiktiv ung kvinna, berättar Håfström.
– Hennes familj blir massakrerad av danskarna på väg genom Sverige. Det här är mycket en hämndhistoria ur den här unga kvinnans perspektiv. Hon är avlägsen släkting med Kristina Gyllenstierna och genom henne dras hon in i den politiska intrigen i Stockholm som pågår mellan Gyllenstierna och den danske kungen.
”Väldigt energiskt”
Han beskriver manuset som ett mänskligt drama med en svart humor som är typisk för Erlend Loe.
– Det blir ett äventyr helt enkelt. En bred biofilm med alla de här ingredienserna. Det känns väldigt långt ifrån en dammig historielektion, snarare väldigt energiskt.
Enligt Mikael Håfström kommer man att hålla sig hyfsat nära verklighetens historiska händelser.
– När man gör ett drama som ”Quick” är det väldigt viktigt att ta ansvar för det man säger om de verkliga karaktärerna eftersom de fortfarande lever. Här jobbar vi med händelser som ligger 500 år tillbaka i tiden och då kan man vara något friare, säger han.
Några skådespelare är inte klara än. Klart är dock att filmen ska bli engelskspråkig och att det kan bli aktuellt med en internationell ensemble.
– Vi tittar naturligtvis på våra fantastiska nordiska skådespelare, men vi är inte främmande för att gå utanför våra gränser också. Det kommer nog att bli en kombination, säger Håfström.
”Inte billigt”
Projektet görs för Viaplay och sker i samarbete med Nordisk Film. Meningen är att filmen ska gå upp på bio och man tänker sig en internationell publik.
– Det är en internationellt känd händelse som förtjänar att lyftas fram, även i folkbildningssyfte, säger Håfström.
Man räknar med att börja spela in nästa år. Håfström berättar att det lutar åt att förlägga stora delar av inspelningen till Ungern, där han befinner just nu för att filma Hollywoodfilmen ”Slingshot”.
– Jag har varit ganska mycket här, det är tredje filmen som jag spelar in i Ungern. De har en fantastisk infrastruktur för filminspelningar, säger han.
TT: Hur pass påkostat blir det här?
– Exakta siffror får vi titta på, men det är klart att det inte är billigt att göra någonting sådant här. Det här är ingen liten historia.
Text: Björn Berglund/TT
Boktuggs fotnot: Erlend Loe (född 1969) är en norsk författare och översättare. Han har skrivit såväl romaner och filmmanus som barnböcker. Hans senast utgivna bok på svenska är Djuren i Afrika (Alfabeta 2019) och dessförinnan Slutet på världen som vi känner den (2016).
Fakta: Mikael Håfström
Född 1960 i Lund.
Är manusförfattare och filmregissör i Sverige och USA.
Bakgrund: Har utbildat sig i Sverige och New York. Regidebuterade 1989 med filmen ”Terrorns finger”. Fick internationellt genombrott 2003 med ”Ondskan”, som nominerades till bästa utländska film på Oscarsgalan. Har regisserat filmer som ”Derailed” (2005), ”1408” (2007), ”Ritualen” (2011), ”Escape plan” (2013) och ”Quick” (2019).
Aktuell med kommande science fiction-filmen ”Slingshot” och med en film om Stockholms blodbad.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!