Den självbiografiska romanen Kris av Karin Boye får urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 26 februari. I huvudrollen ser vi rapartisten Beri Gerwise och Frida Beckman.
– 1994 var jag 14 år och Sverige vann VM-brons i fotboll. Innan matchen läste förbundskaptenen en dikt av Karin Boye för att motivera spelarna. Den slutade: Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr. Det var så jag upptäckte Karin Boye. Hennes dikter och romaner kom sedan att bli viktiga följeslagare under tonårens omtumlande tid, säger Maja Salomonsson, regissör och dramatiker, i ett pressmeddelande.
Det är Maja Salomonssons bearbetning av Karin Boyes Kris som har urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby den 26 februari.
Karin Boyes självbiografiska roman Kris utspelar sig i 1920-talets Sverige. Mellan två världskrig och i en tid när homosexualitet var förbjudet. När romanen först publicerades ansågs den vara oerhört kontroversiell av både kritiker och allmänheten.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!
– Jag hade ingen koppling alls till Karin Boye när jag fick förfrågan om att spela denna roll. När vi började repa och grävde ner oss i hennes verk så förstod jag att Karin och jag har mer gemensamt än jag har med någon som lever i samma tid som mig. Det är en otroligt stor ära att få gestalta henne som ung och öppna upp rummet för den unga publik som kanske också får sitt första möte med Karin Boye, genom Malin, säger Beri Gerwise, skådespelare och rapartist.
Drygt 80 år efter Boyes död (hon dog i april 1941) blir romanen ett scenkonstverk som binder ihop Boyes tidlösa universum med samtiden.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Berättelsen utspelar sig till stor del i en inre, tidlös värld och handlar om en ung människas existentiella brottningsmatch med Gud, vuxenvärlden och inte minst med sig själv. Boyes modernistiska och fragmentariska estetik har banat vägen för föreställningens form. Vi bjuder in publiken i ett poetiskt universum, där dragkampen mellan att vilja leva och att vilja dö får fritt spelrum. Idag när vi lockas av enkla förklaringar och snabba lösningar på psykisk ohälsa är det mer aktuellt än någonsin att stå upp för krisens komplexitet, säger Maja Salomonsson.
Karin Boyes romaner är public domain sedan flera år tillbaka och har utgivits av flera olika förlag under de senaste åren, i olika format.