De gjorde Dickens kråkfötter läsbara

Charles Dickens
Fans till Charles Dickens (1812–1870) har lyckats tyda den brittiske författarens omöjliga stenografi. Arkivbild: AP/TT.

Charles Dickens må har varit en stor författare – men stenografin han använde i utkast till brev och andra dokument är kråkfötter omöjliga för eftervärlden att tyda. Så var åtminstone fallet fram till det att projektet The Dickens code utlyste en tävling där fans fick försöka tyda ett av Dickens bevarade brev, skriver The Guardian.

Tack vare bland andra Ken Cox, en 20-årig student i Ohio, och Shane Baggs, en it-tekniker i Kalifornien, har man nu lyckats knäcka koden och tyda det så kallade ”Tavistock-brevet”, ett mystisk brev som finns på ett bibliotek i New York.

Så vad handlar då brevet om? ”Tavistock-brevet” ger kort och gott eftervärlden en insyn i Dickens affärsförbindelser vid en tid då han hade en del ekonomiska bekymmer. Projektet The Dickens code hoppas nu kunna tyda fler av författarens efterlämnade brev och andra dokument.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,