Författaren Vibeke Olsson tilldelas Moa-priset. I motiveringen står att ”hennes romansvit om Bricken på sågverket Svartviken utanför Sundsvall visar på det kristna gemenskapsidealets betydelse för arbetarrörelsens framväxt och Folkhemmets födelse”
Moa-priset delas ut årligen av ABF-förbundet och Sällskapet Moas vänner till minne av författaren Moa Martinson. Årets pristagare är författaren Vibeke Olsson.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Det känns fantastiskt hedrande att få ta emot det här priset. Jag har läst mycket av Moa Martinson och tycker om hennes böcker. Det är viktigt att lyfta fram arbetarlitteraturen, det är en viktig historia som ger viktiga perspektiv på vårt samhälle. Och fint att gemenskapens betydelse lyfts fram, den är livsviktig i vår råindividualistiska tid, säger Vibeke Olsson.
Juryn skriver att ”i Moas anda släpper hon aldrig solidariteten med sina romanfigurers verklighet, vare sig det är 100-talets romerska imperium, Tredje riket i Tyskland eller den svenska samtiden. Det är en verklighet som bestäms av det tunga och farliga kroppsarbetet, pojkarnas och männens men framför allt flickornas och kvinnornas livsuppehållande arbete. Kort sagt: kampen för överlevnad i alla tider och drömmen om en samhällsordning grundad i solidaritet och gemenskap mellan människor”.
Prisutdelningen är planerad till lördag 29 januari kl 14 och kan följas digitalt via ABF Stockholms Facebook-sida och Youtube-kanal. Förutom Vibeke Olsson medverkar även Annica Dahl, ABF:s Förbundssekreterare, och Ebba Witt-Brattström, ordförande i Sällskapet Moas Vänner, vid prisutdelningen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Om Vibeke Olsson
Vibeke Olsson gjorde som 17-åring debut med Ulrike och kriget 1975. En annan bok som också fokuserade på andra världskriget är hennes klassikerroman Molnfri bombnatt från 1995. Hon har även skrivit romanerna om Romarrikets förföljelse av de första kristna med slavinnan Sabina i fokus. Människovärdet är grundläggande för Vibeke Olsson i hennes drygt trettio romaner, liksom tron på att enighet är möjlig.
Vibeke Olsson har tidigare fått flera litterära utmärkelser som Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.
Hennes senaste bok Som skuggan följer ljuset kom ut i oktober 2020 på Libris. Det är den sjunde boken om sågverksarbetaren Bricken.