Bruce Springsteen har sålt samtliga sina låtar till Sony Music för 500 miljoner dollar (just nu får han 4,5 miljarder kronor om han skulle växla in dem och flytta hit). Kan vi räkna med fler sådana deals i framtiden?
En rad medier rapporterar om Springsteens låtaffär, bland andra The Guardian, som omfattar över 300 låtar. Flera andra musikstjärnor har gjort liknande affärer tidigare, bland annat Bob Dylan (300 miljoner dollar), Neil Young (50 % för 150 miljoner dollar) och en lång rad andra. Rolling Stones listar 40 rockartister som sålt rättigheterna till sina låtar, ibland till skivbolag och ibland till investerare.
Kommer trenden att sprida sig till bokbranschen? Det finns redan några exempel. Penguin Random House (PRH) köpte 2019 Eric Carle LLC som hanterar rättigheterna till de över 70 barnböcker som skrivits och illustrerats av den då 90-årige Eric Carle. Författaren gick bort i maj 2021.
Det vanligaste är dock fortfarande att förlag (eller prenumerationstjänster) endast licensierar rättigheterna av författaren eller dennes familj/förvaltare. Som Storytel exempelvis gjorde med Sherlock Holmes.
Det som hänt i musikbranschen och kan hända även i bokbranschen är att globala bästsäljande upphovsrättsinnehavare med stora kataloger blir så attraktiva för förlag eller prenumerationstjänster att de kan få rejäla klumpsummor i förskott. Kanske så stora att de lockas att byta årliga royaltymiljoner mot dem.
Bruce Springsteen är ju för övrigt bokaktuell med Renegades : born in the USA (jo den heter så på svenska också) som han skrivit tillsammans med Barack Obama.