Forskare i upprop för SAOB – bakom betalvägg

Så här ser debattartikeln ut för icke SvD-prenumeranter. Skärmdump.

Svenska Akademiens ordbok riskerar nedläggning. Över 200 forskare och språkvetare vädjar till kulturministern om en finansiell lösning till en digital version av SAOB. Det skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet – bakom betalvägg.

Under 140 år har Svenska Akademien drivit arbetet med sin ordbok, SAOB. Men nu söker Svenska Akademien medfinansiärer till sitt mest kostsamma projekt som genom åren, i dagens penningvärde, lär ha kostat hisnande 1,2 miljarder kronor. Kostnaden för SAOB idag ligger på 17 miljoner kronor per år.

Därför sker nu ett upprop.

“Vad är det vi förlorar om arbetet inte drivs vidare? SAOB är en historisk ordbok som täcker det svenska skriftspråkets historia från 1521 till i dag. Ordboken är en ovärderlig resurs för språkforskningen och för historiker inom alla upptänkliga specialiseringar. Ytterst få språk har sin skriftliga historia dokumenterad på detta sätt, med alla ord, betydelser och uttryck belagda med exempel och källhänvisningar. 140 års arbete med ordboken har genererat ett lexikografiskt och semantiskt kunnande hos ordboksredaktionen som är helt unikt”, skriver Lisa Holm, professor i svenska och Anna W Gustafsson, docent i svenska språket, i en debattartikel publicerad på Svenska Dagbladets sajt.

Dessutom har ytterligare över 200 forskare och språkvetare skrivit under uppropet. Även Författarförbundet uppmanar sina medlemmar att göra detsamma.

Debattskribenterna menar att den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter borde hjälpa till med en finansiell lösning för en digital version av SAOB. De påpekar att i Norge revideras just nu två olika ordböcker och det arbetet bekostas i huvudsak av kulturdepartementet.

“Det skulle öppna portarna till 500 års språkhistoria för fler användare än forskare”, läser vi i början av debattartikeln som ironiskt nog är placerad bakom betalvägg.

Här kan vi inte låta bli att skicka med ett tips från coachen till alla i bok-Sverige. Om ni ska skriva en debattartikel och publicera den i en tidning: kräv att den publiceras utanför betalvägg – annars gå till en annan tidning eller lägg den på en egen sajt. Om du utestänger 90 procent av den svenska befolkningen tappar det lite av värdet med en debattartikel.

Sajten svenska.se samlar tre ordbanker

TIPS: Sedan 2017 kan man på sajten svenska.se söka i tre olika ordförteckningar:

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


  • Svenska Akademiens ordlista (SAOL) utkom med sin första upplaga 1874. Den nu aktuella upplagan är den fjortonde, publicerad 2015. SAOL inne­håller cirka 126 000 uppslags­ord. 
  • Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO), vars andra upplaga publicerades 2021. Med sina närmare 65 000 uppslags­ord är SO ett hjälp­medel för att förstå ord i texter och skriva egna texter.
  • Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är en historisk ordbok som beskriver svenskt skrift­språk från 1521 till våra dagar och omfattar 38 band och cirka 500 000 uppslags­ord. Det första bandet färdigställdes år 1898, det senaste 2021. Idag är alla artiklar på bokstäverna A till Å färdiga och publicerade.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.