Gourmand Awards har valt ut de svenska vinnarna i en rad kategorier. Årets kokbok blev Sauce Atlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson medan Sveriges bästa dryckesbok är Börsens Bartender av Hans-Olov Öberg.
– Matvärlden och världen i stort har funnit en starkt växande gränsöverskridande solidaritet i klimatfrågan. Hälsa, miljö och mat hänger samman, det vet vi alla, men alltjämt famlar vi i frågan om hur vi bäst skall leva och äta. När Paul Svensson och Mai-Lis Hellénius så konkret bidrar med en internationell kokbok som verktyg för detta är det bara att lyfta på hatten. Sveriges bästa kokboksförfattare håller världsklass, säger Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige, i ett pressmeddelande.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Professor Mai-Lis Hellénius och klimatkocken Paul Svensson har med kokboken Sauce Atlas vunnit utmärkelsen Årets kokbok i Sverige som delas ut av Gourmand Awards. Boken är utgiven av Holm & Holm Books tillsammans med Grohe.
– Sauce Atlas är en banbrytande bok med stark internationell dragningskraft. Såser är ryggraden i många kök runt om i världen och därför ser vi ett stort internationellt intresse för boken. Sauce Atlas kommer att vara tillgänglig i ett 50-tal länder. Bokens fokus med hälsa och hållbarhet är ett nytt sätt att arbeta, säger Edouard Cointreau som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury.
Professor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet är specialist på livsstil och hjärt-kärlprevention. Hon har skrivit boken Sauce Atlas tillsammans med Paul Svensson, välkänd TV-kock, krögare och kokboksförfattare.
– Vi är så oerhört glada över att en bok om mat och hållbarhet där även hälsan får stå i fokus får ett så fint pris. Det är den bästa kvalitetsstämpel man kan få! Boken visar också att om vi arbetar tillsammans så blir det bra och framgångsrikt, säger Mai-Lis Hellénius.
Gourmand Awards är världens största kokbokstävling. I och med titeln Årets kokbok 2021 tävlar man vidare internationellt. Boken Sauce Atlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson representerar nu Sverige i den internationella tävlingen om Världens bästa kokbok alla kategorier. Världsfinalen i Gourmand Awards går av stapeln i juni 2022.
Sveriges bästa dryckesbok är Börsens Bartender från nystartade förlaget Spritz Lit. Där fångar författaren och fotografen Hans-Olov Öberg tillsammans med formgivaren Jenny Skogvoll näringslivshistoria och humor mellan sidorna.
– Jag är otroligt lycklig och stolt över att vår första bok i förlagets historia får ett sådant genomslag! När man släpper iväg Hans-Olov med penna och kamera kan de galnaste cocktailidéer få vingar och tillsammans med Jennys känsla för form blev helheten komplett. Wow, säger Anna Granlund, förläggare på Spritz Lit.
Samtidigt utnämns Gin & Tonic till tusen (LB förlag) till Årets bästa cocktailbok – en titel som Hans-Olov härmed vunnit tre gånger på tre försök.
– Jag är förstås extremt stolt över dessa fantastiskt fina utmärkelser och att juryn fastnat för Börsens bartender som årets dryckesbok gör mig extra glad – den är något av ett hjärteprojekt bland hjärteprojekt, säger Hans-Olov Öberg och tillägger:
– Jag gläds också åt att svenska ginböcker håller fanan högt. Både min Gin & Tonic till tusen och det utomordentliga verket Svensk Gin vinner olika kategorier i Gourmand Awards. Det visar att vi författare inte ligger långt efter de svenska gindestillatörerna. Kan man börja tala om ett svenskt ginunder, månntro?
- Årets kokbok i Sverige 2021 är Sauce Atlas, av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson.
- Årets dryckesbok i Sverige 2021 är Börsens Bartender, av Hans-Olov Öberg.
Om Gourmand Awards
Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna Best in the World i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig Winner Sweden och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.
Vinnare i Sverige – resultat Gourmand Awards – 2021.
Kategorinummer, kategori, titel, upphovsmän (förlag)
Kokböcker och matkultur:
A – AUTHORS
A01 HALL OF FAME – BOOKS
Visual & Culinary Delights for Nobel Medicine Laureates, Ann-Mari Dumanski, Johan Wennerberg, Chef Wolf Paul, Photo Yanan Li, Design Dick Norberg, Translation Bryan Drake (Infobooks)
A02 FIGHTING COVID COOKBOOKS
Krisberedskap för alla, Miguel Guerrero (Bonnier Fakta)
A03 RESTAURANT BOOKS
Frantzén, Björn Frantzén, Stefan Gissberg, Mattias Kron (Norstedts)
A08 CELEBRITY CHEF – EUROPE
Middag i en gryta, Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
A11 ENTERTAINING
Festliga buffeer, Linda Letelier Hansson (Semic)
A13 BLOGGER
Kaka på kaka, Camilla Hamid (Bonnier Fakta – Mykitchenstories)
A15 COOKING SCHOOL
The waiters craft knowledge of Meal Design, Lars Eriksson (Grythyttan School of Hospitality – Örebro University)
B – PUBLISHERS
B02 BEST OF THE BEST CANDIDATES – BOOKS
The sauce atlas, Paul Svensson, Mai-Lis Hellénius (Holm & Holm Books – Grohe)
B10 SERIES
Öländska gårdsbutiker och kaféer, Ann-Charlotte Fägerlind (Tottie Media)
B11 CORPORATE BOOKS
The sauce atlas, Paul Svensson, Mai-Lis Hellénius (Holm & Holm Books – Grohe)
B14 DIGITAL
Kocken & dietisten, Fredrik Andersson, Karoline Pettersson, Photos Per-Erik Berglund, Illustrations Eva Edvardsson
B15 WEBSITES
www.sundkurs.se
B18 BANKS F&B PUBLISHING
Handelsbanken – Biodiversity from a lending & investment perspective, Josefin Johansson, Catharina Belfrage Sahlstrand
B22 UNIVERSITY – Free PDF
NAFS Workshop Proceedings, Foodways at a crossroad (Grythyttan School of Hospitality – Örebro University)
C – COUNTRIES & REGIONS
C01 LOCAL AND REGIONAL
Min skånska kokbok, Anna Billing (Arena)
C02 INTERNATIONAL – BOOKS
Sauce atlas, Paul Svensson, Mai-Lis Hellénius (Holm & Holm Books – Grohe)
C04 ITALIAN
Fernando!, Mattias Jersild, Fernando Di Luca (My Book Affair)
C07 EASTERN EUROPE
Diadonnas Balkanmat, Diana Dontsova (Roos Tegner)
C16 JEWISH
Minnen, mat & matza, Samuel Engelhardt (Elovisa)
C21 CARIBBEAN
Cannelle cuisine, Rachelle Coulanges (Petite Histoires des Iles)
C22 ARCTIC
KliMat, Arne Müller, Anna Kireeva (Ord & visor)
C25 PORTUGUESE
Take Portugal with you, Chakall, Gunnar Frykfors (AgroExport 4.0)
D – LIFESTYLE
D01 SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS – Free PDF
Applying 3 dimensions of sustainability for a better food system (Swedish FAO)
D01 CLIMATE & FOOD BOOKS
Middagskompassen, Zeina Mourtada, Paul Svensson (Bonnier Fakta)
D01 SUSTAINABILITY – BOOKS
KliMat, Arne Müller, Anna Kireeva (Ord & visor)
D01 SUSTAINABILITY – Free
FUF Magazine, The SD (FUF)
D02 HEALTH & NUTRITION
Baka med frukt & grönt, Birgitta Höglund (Bladh by Bladh)
D05 CULINARY HISTORY
Militär receptsamling, Foreword Ingvar Gustafsson (Pennan & svärdet)
D09 HEALTH PRO BOOKS
Hjärnhälsa, Miia Kivipelto, Mai-Lis Hellénius, Photo Bruno Ehrs (Holm & Holm Books/Tukan)
D11 FAMILY
Så ett frö och bli måltidsmedveten, Sofia González Lönnqvist (Studentlitteratur AB)
D12 SENIORS BOOKS
Hjärnhälsa, Miia Kivipelto, Mai-Lis Hellénius, Photo Bruno Ehrs (Holm & Holm Books/Tukan)
D13 FOOD & SPORTS
Ät färg spring berg, Lina El Kott Helander, Sanna El Kott Helander (Grenadine/Stevali)
E – SUBJECTS
E01 EASY RECIPES
Portionen under tian, äta ute, Hanna Olvenmark (Ordfront)
E02 SINGLE SUBJECTS
Ta en kaka till!, Mai-Lis Hellénius (Holm & Holm Books/Tukan)
E04 BARBEQUE
Grill, Frederik Zäll (Grenadine/Stevali)
E06 VEGETARIAN – Free
Healthy and sustainable eating is plant-based, International Wild Blueberries Day, Mai-Lis Hellénius
E08 BREAD
Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd, Kristina Eriksson (Semic)
E11 FRUITS – Free PDF
International Wild Blueberries Day, Mai-Lis Hellénius
E12 MEAT
Kocken & jägaren, Mikael Einarsson/Hubbe Lemon (Natur & kultur)
DRINKS
W 1 WORLD OF WINES
W1-1 WINE AUTHOR OF THE YEAR
Champagne Magnum Opus, Richard Juhlin, Photos Pål Allan (Mondial)
W1-4 BEST OF THE BEST CANDIDATE BOOKS
Börsens bartender, Hans-Olov Öberg (Spritz Lit)
W1-5 FRENCH WINE
Champagne Magnum Opus, Richard Juhlin, Photos Pål Allan (Mondial)
W1-7 WORLD WINE
Vinets underbara värld, Britt & Per Karlsson (Carlsson)
W1-8 WINE TOURISM
Vinets underbara värld, Britt & Per Karlsson (Carlsson)
W1-8 WINE TOURISM Free
Global report of Covid-19 impact on wine tourism (winetourism.com)
W2-1 LOW ALCOHOL DRINKS
101 Smoothies ,Eliq Maranik (Grenadine/Stevali)
W2-2 COFFEE
Kaffeologi, Bertil Fredholm (Fri Tanke)
W2-4 SPIRITS BOOKS
Svensk gin, Jens Josefsson, Martin Dunelind, Photos Lorenzo Guida (Charles Wood Publishing)
W2-4 WHISKY
Skotsk whisky, Ingvar Rönde (Tukan)
W2-5 COCKTAILS
Gin & tonic till tusen, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin Förlag)
W2-6 FOOD & DRINK
Njuta, Ulf & Maria Strömqvist (Millhouse Förlag)
W2-8 BEER
101 Öl du måste dricka innan du dör 2021/2022, Örjan Westerlund (Grenadine/Stevali)
W3-2 WINE EDUCATION
Stora Vinskolan, Mikael Mölstad (Millhouse)
W3-3 WINE ILLUSTRATIONS
Alkohol, vad är det och hur blir det?, Jette Boberg, Illustrations Anna Sjölin (Vulkan)
W3-6 DRINKS & HEALTH – Free
Alcohol and the coronavirus pandemic (SFAM-SAFF-Movendi)
W3-6 DRINKS & HEALTH – BOOKS
Alkohol, vad är det och hur blir det?, Jette Boberg, Illustrations Anna Sjölin (Vulkan)
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.