Hiphop-artisten Jason Diakité, kocken Joel Åhlin och entreprenören Harald Wachtmeister har skrivit en bok om en av Sveriges populäraste maträtter: köttfärssåsen.
Titlarna blir allt fler för Jason ”Timbuktu” Diakité som utsetts till hedersdoktor och nu även kan kalla sig kokboksförfattare.
Enligt författarna är ambitionen inte att hitta det bästa receptet på köttfärssås, utan snarare att bjuda på innovativa sätt att förnya älsklingsrätten.
”Vi har insett att det inte finns ’The Köttfärssåsrecept’. Vi pratar nämligen om en maträtt med en tydlig identitet men utan ett rätt sätt att göra den. Så vi ville ge läsaren sätt att tillaga den på nytt, ännu delikatare, med djupare smak”, säger Joel Åhlin enligt ett pressmeddelande.
Förutom att bjuda på inspiration har de tre vännerna också valt att teckna köttfärssåsens historia i den svenska matkulturen – en historia som på många sätt handlar om mycket mer än bara ingredienser och recept.
”Idag är spaghetti och köttfärssås minst lika mycket en del av den svenska identiteten som pressgurka eller palt. Det är förbryllande att vi inte är lika nationalistiska gentemot matkultur som vi är gentemot människor”, säger Jason Diakité, också känd som Timbuktu.
3 kokböcker om köttfärssås och pastasåser
Köttfärssås
- Förlag: Mondial
- Format: Kartonnage
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2021-11-17
- ISBN: 9789180020916
Världens bästa köttfärssås
- Förlag: Kalla kulor förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-03-16
- ISBN: 9789188153548
Pastasåser
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-13
- ISBN: 9783625008644