Så många vuxna läser böcker på fritiden

Bokläsandet på fritiden minskar bland vuxna svenskar, enligt SCB. Foto: Istock

Bland svenskar över 16 år minskar läsningen av fysiska böcker på fritiden, visar siffror från SCB. Var tredje person läser aldrig böcker – men lika många läser varje vecka.

I SCB:s stora undersökningar av levnadsförhållanden (ULF/SILC) ställs bland annat frågan om man läser (fysiska) böcker på fritiden. I genomsnitt under 2018 och 2019 hade 34 procent inte läst böcker alls det senaste året.

– Tio år tidigare var motsvarande andel 29 procent. Och mellan 2008 och 2019 sjönk andelen som läste böcker varje vecka från 40 till 34 procent, säger Göran Nordström, utredare på SCB, i en artikel.

Med andra ord är det lika många (34 procent) som aldrig läser böcker på fritiden och som läser böcker varje vecka. Ungefär lika många (33 procent) läser ibland (”mer sällan”). 

Ljudböcker är inte inräknat i SCB:s siffror om läsvanor, men som rapporten Svenskarna och internet 2021 visade lyssnar 12 procent av befolkningen över 8 år på ljudböcker varje vecka och 8 procent gör det dagligen.

Män läser mindre

Skillnaderna mellan könen är tydliga vad gäller läsvanor.

– Det är vanligare bland män än kvinnor att inte läsa böcker. Åren 2018 och 2019 hade 41 procent av männen inte läst någon bok alls det senaste året. Motsvarande andel bland kvinnorna var 26 procent, säger Göran Nordström.

För bokläsandet varje vecka var förhållandet det omvända: 41 procent av kvinnorna och 27 procent av männen.

– Skillnaderna mellan yngre och äldre kvinnor är större än motsvarande skillnader mellan yngre och äldre män. Det beror på att bokläsandet bland yngre och medelålders kvinnor minskat de senaste tio åren. Bland männen har andelen bokläsare varit relativt låg i alla åldersgrupper under samma period, säger Göran Nordström.

Minskad bokkonsumtion under 2000-talet

Den totala försäljningen av böcker (även ljudböcker och eböcker inräknat) har gått nedåt de senaste 20 åren, rapporterar SCB.

– Förra året konsumerade vi böcker för 6,9 miljarder kronor. Om vi räknar på konsumtionsvolymen, alltså konsumtionen justerat för inflation, så ser vi en tydlig minskning under 2000-talet, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Man kan dock se en liten ökning sedan 2018, och förra året låg konsumtionen på ungefär samma nivå som 2011. Är det en effekt av streamingboomen och kan vi vänta oss en fortsatt ökning?

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …