Bookerpriset 2021 tilldelas Damon Galgut för romanen The Promise. Han har tidigare varit nominerad två gånger.
På onsdagskvällen var det dags att offentliggöra vinnaren av Bookerpriset 2021. Det skedde i BBC:s direktsändning med miljontals tittare. Priset tilldelades den sydafrikanska författaren Damon Galgut. Förutom äran får han 50 000 pund (motsvarande 583 000 kr).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Domarna hyllade hans roman The Promise med orden ”en spektakulär demonstration av hur romanen kan få oss att se och tänka på nytt”.
Han har tidigare varit nominerad och nått den korta listan både 2003 (Den gode doktorn) och 2010 (In A Strange Room). Han blir den tredje sydafrikanen som vinner priset, skriver The Bookseller.
Senaste boken på svenska är Arktisk sommar (2015) som är utgiven av Wahlström & Widstrand, precis som Bedragaren (2011) och Den gode doktorn (2004). Det är ingen vågad gissning att tro att den nya Bookerpris-belönade romanen också kommer att ges ut på samma Bonnierimprint. Förra årets Bookerpris gick till Douglas Stuart vars roman Shuggie Bain (Albert Bonniers förlag) blivit en storsäljare även på svenska.
Uppdaterat: Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag skriver dock på Twitter att de kommer att ge ut boken nästa år med orden: ”Fantastiskt! Damon Galgut vinner Booker Prize för mästerliga THE PROMISE. På @albertbonniers 2022!”.
För övrigt är detta Damon Galguts nionde roman, men den första på sju år.
– Jag är djupt och ödmjukt tacksam. Det här har varit ett bra år för afrikanskt skrivande och jag skulle vilja ta emot detta [pris] å alla berättade och ej berättade historiers vägnar, författare hörda och ohörda från den anmärkningsvärda kontinent som jag är en del av. Snälla fortsätt lyssna till oss, det kommer mycket mer, sa Galgut när han tog emot priset.
Damon Galgut är född i Pretoria 1963 och skrev sin första bok redan som sjuttonåring med romanen Tid utan synd (på svenska 1985). Det stora genombrottet kom med romanen Grisars vackra skrik (1993).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!