Hört & läst 2 november 2021

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🪑 Skrivarlya. Alla författare drömmer om en skrivarlya, vilket för de flesta innebär ett skrivbord och några bokhyllor. Entreprenören och S-profilen Jan Emanuel Johansson har växt ur arbetsrummet i sin 170 kvm stora lägenhet på Östermalm (som han nu sålt för 40 Mkr). Hans efterlysning: ”Om någon där ute har en liten skrivarlya som jag kan ha till övernattning, som är till salu och som är lite över 200 kvadratmeter. Då får de gärna höra av sig.” (Aftonbladet)

💸 MomsRädsla. Danska författare och förlag är kritiska till ett lagförslag om att momsbelägga royalties (över 50 000 DKK) från 2023. Idag är ersättningar för rättigheter momsfria. Administrationen ökar, de tre storförlagen Gyldendal, Lindhardt og Ringhof (Egmont) och Politiken räknar med en årlig kostnadsökning på uppåt 1,5 miljon DKK. Den danska momsen är 24 %. (Bogmarkedet)

🎂 Födelsedag. Den brittiska delen av Bookshop.org firar 1 år. Sajten kallar sig ett etiskt alternativ till Amazon eftersom en del av försäljningsintäkterna går till anslutna oberoende bokhandlar. Sedan starten i november 2020 har 480 bokhandlar i UK fått dela på motsvarande 20 Mkr. (The Bookseller)

Ⓜ️ FontMonopol. Världens största fontbolag, Monotype, köpte den 15 september Hoefler&Co, ett av få större oberoende typsnittsdesignföretag som bland annat gjort typsnittet Gotham (som finns i 66 varianter). Monotype är extremt lönsamt och elaka tungor säger att företagsledningen bara bryr sig om sex bokstäver: EBITDA. (Quartz)

🎧 ToppLäsLyssnat. Storytels topplista för vecka 43 (25-31 oktober) toppades av Elva änkors man, Denise Rudberg, inläst av Gunilla Leining före Storytel Original-satsningen Pappas flicka på hästgården, Marie-Anne Knutas och Sophie Jahn, inläst av Sophie Jahn. Gunilla Leining har läst in fyra av tio titlar på topplistan, utöver Rudbergs även Slukhål (Tove Alsterdal), Dalskuggan (Viveca Sten) och Änglaträdet (Lucinda Riley).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.