Svensk Bokkonst – de 25 bästa böckerna utgivna 2020

I arbetet med årets katalog har formgivaren BankerWessel och fotografen Lina Löfström Baker använt marmorerade papper från N. Bernard Anderssons bokbinderi/Nordiska Kompaniet (NK).

I torsdags presenterades de 25 utvalda böckerna i tävlingen Svensk Bokkonst som ska inspirera till ökad kvalitet i bokproduktionen.

En del suckade kanske över att Augustpriset är fokuserat på fysiska böcker och att endast tre av arton nominerade titlar fanns utgivna som ljudbok. Men samtidigt finns det andra som tycker att vi borde lägga ännu mer fokus på kvaliteten i de böcker som produceras.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

På torsdagskvällen presenterades de utvalda böckerna i tävlingen Svensk Bokkonst vid ett evenemang på Kungliga biblioteket (KB) med Pekka Heino som konferencier. Under kvällen invigde riksbibliotekarie Karin Grönvall även utställningen med de 25 böckerna, som kommer att visas på KB fram till 17 december och turnera inom och utanför Sverige under ett år.

I den årliga tävlingen Svensk Bokkonst är juryns uppdrag att lyfta fram den goda vardagsboken, såväl som de nyskapande uttrycken. Bedömningen sker utifrån sex kriterier:

  • formgivning
  • typografiskt utförande
  • funktion i förhållande till produktionskostnad
  • hållbarhet, slitstyrka samt miljömässighet
  • innovationsgrad
  • kommunikation

– Svensk Bokkonst är den viktigaste formutmärkelsen vi har i Sverige. Dels för att den synliggör hur väl genomförd design alltid är ett resultat av ett gott samarbete i produktionens alla led, dels för att den uppmärksammar hur rik och komplex boken är som medium för kommunikation. Som bokläsare tar vi aldrig bara del av en skriven text eller återgiven bild, vi läser alltid in en oräknelig mängd saker genom bokens form och material på ett sätt som vi ofta är omedvetna om. Varje år ger tävlingen branschen ett tillfälle att uppmärksamma och prata om de här sakerna, säger Johanna Lewengard, ordförande i föreningen Svensk Bokkonst i ett pressmeddelande.

Bland de inlämnade bidragen i Svensk Bokkonst 2020 märktes särskilt tendenser till experiment med bokformatet och färgexplosioner i inlagan. Men som vanligt är variationen stor, både bland bidragen och de utvalda böckerna.

I den digitaliseringsprocess som bokbranschen befinner sig i gäller det att hålla flera tankar samtidigt i huvudet. Vi kommer med all sannolikhet att trycka färre pappersböcker i framtiden. Men samtidigt vore det spännande att tänka att de böcker som faktiskt trycks för att leva vidare då produceras i hög kvalitet.

Kommer 2020-talet att innebära ett uppsving för bokbindarhantverket? 

För övrigt går det att kombinera form och innehåll. Förra årets Augustprisvinnare i fackboksklassen, Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige, finns med bland de 25 vinnarna i Svensk Bokkonst där juryn motiverar:
“En tematiskt genomgående fantastiskt fint formgiven bok. Omslaget är både lågmält samtidigt som det exploderar i färg. Ett plus för den vackra utsmyckade fliken med ett fjällutvik. Fliken skyddar snittytan och skapar ett fint samspel med den svartvita omslagsbilden.”

Här hittar du alla de 25 vinnarna.

Fotnot: Denna artikel publicerades i Boktuggs nyhetsbrev #341 som kom ut igår. Missa inte framtida nyhetsbrev, prenumerera idag.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.