Nu finns en svensk Youtubekanal för alla unga som älskar fantasy

Fantasykanalen är precis vad det låter som, en Youtubekanal om fantasy – i första hand för unga läsare. Foto: Stefan Högberg.

Ett gäng fantasyfantaster har startat Fantasykanalen på Youtube för att sprida boktips och fakta om fantasy till unga läsare.

Det började med att en grupp fantasynördar såg ett behov av en ny svensk plattform för att recensera och diskutera fantasy för unga. Så de gjorde slag i saken.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Vi älskar fantasy, och vill prata om det! Dessutom saknade vi en svensk Youtubekanal med fantasyfokus. Det finns ju ett antal från USA, Storbritannien och så vidare, men där saknas av förklarlig anledning de svenska författare och böcker som är väl värda att ta upp. Fantasysverige växer så det knakar, och vi tror det finns ett utrymme och kanske till och med ett behov av boktips, diskussioner, intervjuer, minidokumentärer och annat i videoformat, berättar producenten Stefan Högberg som annars jobbar som arkivarie och författare. 

Bland entusiasterna bakom kanalen finns också lärare, bibliotekarier, litteraturvetare och kommunikatörer. Vissa av dem kände varandra sedan tidigare, bland annat från studenttiden, science fiction- och fantasykongresser och rollspelsvärlden.

– När idén om en fantasykanal föddes spred vi nyheten så gott vi kunde, och glädjande nog var det flera som ville hoppa på, säger Stefan.

Det första avsnittet släpptes den 5 augusti 2021 och tanken är att det ska komma ett nytt avsnitt i veckan, vilket har lyckats hittills. Kanalen har i skrivande stund strax över 100 prenumeranter på Youtube.

Hur jobbar ni för att nå ut till unga läsare?
– Dels genom själva valet att göra video på Youtube – Svenskarna och internet har ju i några år kommit fram till att snart sagt alla unga använder plattformen, så att finnas där är en bra början. Vi försöker också nå ut via Instagram och Twitter, och har planer på Tiktok och utskick till skolbibliotek, men där är vi inte framme ännu.

Än så länge har de publicerat bokrecensioner av bland annat Siri Pettersens Järnulven, Leigh Bardugos I ljusets makt och Raybearer av Jordan Ifueko. En serie andra videoklipp handlar om vad fantasy är för något, och förstår vi rätt är det här bara början.

Kanalen är på svenska men ni recenserar även engelska böcker, hur ser ni på det? Försöker ni välja svenska översättningar om sådana finns?
– Eftersom så pass många svenska ungdomar (och vuxna) även läser fantasy på engelska skulle det bli konstigt att bara ta upp svenska böcker. Istället försöker vi balansera svenskt och utländskt, men om en utländsk bok har översatts och översättningen fortfarande finns i tryck läser vi denna. ’Utländskt’ behöver inte bara betyda amerikanskt eller engelskt, utan vi sneglar även mot till exempel de nordiska grannländerna, men i praktiken är förstås väldigt mycket av den fantasylitteratur som läses i Sverige ursprungligen skriven på engelska.

En del feedback har trillat in, men i och med att denna kommit som kommentarer på sociala media vet de inte hur gamla tittarna som hört av sig är. Att samla in feedback på ett så riktat och kontrollerat sätt att de kan jämföra åldersgrupper återstår.

Hur löser man det tekniska kring en Youtubekanal med små ekonomiska medel?
– Man lägger sig på rätt nivå med tekniken. Lite har det i och för sig kostat, men kraven på Youtube är lägre än när filmproffsen ska spela in en storfilm – några kameror, mikrofoner och strålkastare räcker långt. På sätt och vis är det ganska fantastiskt att man kan göra så mycket med så lite. Det visar hur långt den digitala tekniken har kommit de senaste åren.

Enligt Stefan har just tekniken varit den största utmaningen hittills.

– Den värsta överraskningen hittills kom alldeles i början när vi spelade in flera recensioner bara för att upptäcka att kamerorna inte hade sparat några filer. Starkt jobbat! Det var förstås bara att göra om och rätt. Med tiden lär man sig.

Vilka tips har ni till andra som är sugna på att börja vlogga om litteratur?
– Att planera ordentligt – vad vill man vlogga, hur vill man göra det, hur ofta, själv eller med andra? – men också att inte fastna i planeringen utan att våga börja. Det går aldrig att förbereda sig för allt, och mycket av det som man behöver lära sig lär man genom att göra, så det gäller att komma igång.

Fantasykanalen har en egen sajt på fantasykanalen.se och finns även på Instagram och Twitter.

I den senaste videon på Fantasykanalen recenseras House of Earth and Blood av Sarah J. Maas.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …