Facebook har stängt ner sidan Antikvariat.net utan möjlighet att överklaga. Orsak: de lade ut en bild med omslaget till Lars Noréns bok Morire di classe Personkrets 3:1 som var alltför naket för Facebooks sedlighetsfilter.
– Det är bisarrt att en bild på en bröstvårta kan leda till att ett privatkonto och två företagskonton raderas utan granskning eller möjlighet att komma i kontakt med en enda människa. Man är som användare totalt maktlös, säger Beatrice Bohman, en av tre redaktörer för den Facebooksida som Antikvariat.net fram till i somras använde för att sprida information till ett par tusen följare.
ANNONS
På sidan lägger de ut tips ut om antikvariska boktitlar och det är alltså en marknadsföringskanal för Antikvariat.net, den största portalen för etablerade antikvariat i Norden, där allt från begagnade böcker till bilder och handskrifter säljs.
I somras hände dock något helt oväntat när Beatrice Bohman tidsinställt ett vanligt inlägg med hjälp av Facebooks eget publiceringsverktyg.
– En av bilderna i inlägget, en Lars Norén-bok, stoppades av Facebooks censurfilter då den hade en bröstvårta på omslaget. Publiceringsverktyget hade försökt posta inlägget flera gånger ändå trots varningarna och det var detta som ledde till att kontot blev avstängt. Det var censuren som utlöste det, men nedstängningen berodde högst troligt på ett tekniskt fel i Facebooks eget verktyg, berättar Beatrice Bohman.
Hon drabbades dubbelt då även hennes privata konto blev avstängt permanent efter att ha brutit mot publiceringsreglerna. I och med det stängdes även Antikvariat.nets samt hennes egen företagssida ned.
Då sajten antikvariat.net är en viktig kanal för många antikvariat innebär nedstängningen av Facebooksidan givetvis ett stort problem.
– Nu drabbade det Antikvariat.net, en seriös och en av de viktigaste kanalerna för begagnade och antikvariska böcker i Norden. Vem drabbar det i morgon?, säger Mats Petersson ordförande i Svenska antikvariatföreningen.
Det är inte första gången som Facebooks automatiska filter censurerar bilder som tangerar naket. Flera konstnärer har drabbats men även andra helt legitima bilder som visar mer hud än vad filtren tillåter. Flera förlag berättar att det inte går att sponsra inlägg med erotiska böcker eller ens bokomslag som skulle kunna misstas för att ha någon sexuell laddning.
– Vi borde väl kunnat ha räknat ut att bilden på omslaget till Lars Noréns bok skulle bli stoppat men vi hade knappast kunnat räkna med att hela sidan skulle raderas, och ännu mindre att vi så rättslöst inte ens skulle kunna förklara oss och berätta vad som hänt eller tala om för Facebook vad Antikvariat.net är, säger Mats Petersson och utvecklar:
– Det är väl två saker som jag tycker är mest upprörande. Dels censuren, alltså att alla redan vid produktionstillfället måste ta hänsyn till vad Facebook kommer att tycka om ett omslag eller en bild, och dels rättslösheten, att inte kunna komma i kontakt med någon person och diskutera saken. Vi skulle ju gärna velat förklara för Facebook att Antikvariat.net är en söktjänst för begagnade och antikvariska böcker och inte någon pornografisida!
ANNONS
Facebooks makt är stor, det syntes inte minst i veckan när alla företagets sajter låg nere i sju timmar. Frågan om vad Facebook har möjlighet att enväldigt censurera blir problematisk när den inkräktar på svensk kulturyttring.
– Detta är förstås en betydligt större fråga än om endast marknadsföring, det handlar ju om möjligheterna till konstnärligt skapande och om att kunna nå ut till en stor publik med kulturyttringar i form av böcker och konst, säger Mats Petersson.
I mitten av september startade redaktörerna en ny Facebooksida, som efter en vecka blev nedstängd för att den påminde om en sida som bröt mot deras regler. Begärd granskning av detta gick inte att få, enligt Facebook, då pandemin gjort att de inte har tillräckligt många granskare.
– Man kan inte komma ifrån att Facebook är en viktig marknadsföringsplats. Att då få den platsen utslagen utan möjlighet att kunna förklara sig är förstås oacceptabelt. Att de inte skulle ha tillräckligt med resurser låter otroligt konstigt, säger Mats Petersson.
ANNONS
Antikvariat.net finns fortfarande kvar på Instagram.
– Det kan vara så att Lars Norén omslaget inte lades ut på Instagram vilket skulle kunna förklara varför vi finns kvar där, säger Mats Petersson, väl medveten om att Facebook äger även den sajten.
Så vad ska ni göra nu, starta ett konto på Tiktok istället?
– Jag tror inte vi försöker med Tiktok. Vi när väl ändå en förhoppning om att så småningom kunna komma tillbaka på Facebook, men hittills har alla försök att skapa en ny sida stoppats där, med motiveringen att den nya sidan bär likhet med en sida som Facebook tidigare tagit bort.
Låt oss hoppas att Facebook får upp ögonen för sitt misstag via media, det skulle i så fall inte vara första gången.
Fotnot och uppdatering: Boktugg fick kontakt med Facebooks svenska pressavdelning efter att artikeln publicerat. De lovade kolla upp det hela och återkomma med en kommentar. Vi har inte fått någon kommentar – däremot det glada beskedet från Mats Petersson att Antikvariat.net fått tillgång till sin facebooksida igen. Uppmärksamheten på Boktugg och i andra medier gav uppenbarligen effekt.