Få ställde ut hans konst. Flera medier valde att inte publicera hans mest kontroversiella verk av rädsla för attacker från motståndarna till Lars Vilks.
– Han hade ett formellt stöd för hans rätt att uttrycka sig konstnärligt, men det verkliga stödet var mer ljumt, säger ordföranden för Svenska Pen Jesper Bengtsson.
Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund, de så kallade Muhammedteckningarna, publicerades först av tidningen Nerikes Allehanda 2007. Flera andra medier valde att publicera teckningen 2010 när det stod klart att det fanns planer på att mörda Vilks.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Några publicerade, och tyvärr utsattes de också för hot, säger Jesper Bengtsson på Svenska Pen, en organisation som stödjer skribenters rätt till yttrandefrihet.
Många publicerade inte alls.
Utsattes för flera attacker
– Om en konstnär i Sverige mordhotas och det också utförs attentat mot honom är det klart att det normalt skulle rendera massiva protester, och något sådant förekom ju inte i det här fallet.
Jesper Bengtsson säger att den främsta förklaringen till att Lars Vilks konstnärskap inte fick mer stöd i Sverige handlade om självcensur, uppkommet ur rädsla för våldsamma hämndaktioner.
Hotet var verkligt, vid flera tillfällen gjordes mordförsök på Lars Vilks. Både konstnären själv och de som valde att ställa ut eller publicera hans verk utsattes för hot om våld eller attacker.
– Insatsen blir väldigt hög när det handlar om liv och död. Det handlar om säkerhet för personal på konstmuseerna och den personliga säkerheten för den redaktör som skulle publicera Rondellhunden, säger Bengtsson.
”Uppnådde sitt syfte i Sverige”
En av de mest uppmärksammade attackerna skedde år 2015 i Köpenhamn där Lars Vilks deltog på ett möte. En man öppnade eld i folkmassan och flera människor skadades och en avled. Någon månad senare fick Lars Vilks ett pris i Danmark av den islamfientliga organisationen Trykkefrihedsselskabet för sitt arbete för yttrandefrihet.
Svenska Pen, som försvarar författare och journalister som utsätts för hot, har gjort uttalanden till stöd för Vilks men ordförande Jesper Bengtsson vill inte kritisera behandlingen som Lars Vilks fick i Sverige.
– Tyvärr är det en helt naturlig reaktion att man tänker på säkerheten, och det är det de som hotar vill. Man kan säga att de som hotade uppnådde sitt syfte i Sverige.
Text: Tea Oscarsson/TT
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.