Förslaget: kulturcheck åt alla över 18

En särskild kulturcheck på 150 kronor till alla folkbokförda i Sverige som fyllt 18 år. Det föreslås i utredningen för kulturens återstart, som presenterades av utredaren Linda Zachrison på torsdagsmorgonen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En särskild kulturcheck på 150 kronor till alla folkbokförda i Sverige som fyllt 18 år. Det är det kanske mest radikala förslaget i utredningen för kulturens återstart som nu presenteras för regeringen.

Sammanlagt 3,9 miljarder extra till kulturen under de tre närmsta åren. Därefter 760 miljoner kronor årligen – pengar som till en del redan presenterats i regeringens kulturbudget. Det föreslås i utredningen för kulturens återstart, “Från kris till kraft”, som överlämnades till kulturminister Amanda Lind (MP) på torsdagsmorgonen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Det har varit ett hårt slag med de här 18 månaderna av restriktioner, det är väldigt tufft, och även om krisstöden varit generösa har de inte tillnärmelsevis mött intäktsbortfallet i branschen, säger regeringens utredare Linda Zachrison.

– Många planerar att lämna kulturlivet, och en del har redan gjort det.

En extra skjuts

Utredningen rymmer ett 40-tal olika förslag som syftar till att både stärka och utveckla kulturlivet både på kort och lång sikt. De föreslagna kulturcheckarna beräknas kosta staten 585 miljoner, och ska kunna användas som betalning både vid privata och offentliga aktörers evenemang.

– Kulturlivet är ju helt beroende av att publiken återvänder, av att man håller fortsatt kvalitet och relevans så att det blir angeläget att ta del av det man gör. Att restriktionerna upphör är ett enormt stort steg, men nu måste medborgarna börja hitta tillbaka också, säger Linda Zachrison.

Kulturminister Amanda Lind (MP) beskriver utredningen som “ett strategiskt viktigt verktyg”.

– Vi måste vara uthålliga, “mod och visioner” tycker jag väl sammanfattar behoven framåt. Kulturlivet behöver de bästa förutsättningar för att återstarta, jag är glad över att utredningen har jobbat i så nära dialog och brett med kulturlivet.

Inför nästa år föreslår utredningen åtgärder för 1,55 miljarder kronor varav några också finns med i den kulturbudget som regeringen redan presenterat, däribland permanenta höjningar av stöd till regional kultur och så kallade produktionsincitament för filminspelningar i Sverige. Regeringen lägger samtidigt 745 miljoner kronor på stimulansstöd som Kulturrådet ska fördela, och enligt kulturministern kan dessa pengar finansiera “en hel del av utredningens förslag”. Hon går dock inte in på vilka.

– Nu har jag fått utredningen i min hand och nu kommer vi att analysera förslagen och se vilka av dem som kan vara möjliga att förverkliga i budgeten för nästa år.

Stora delar av kulturlivet har små eller inga ekonomiska marginaler alls – det gäller i synnerhet för det fria kulturlivet, konstaterar utredningen som förutom förstärkta offentliga anslag också efterlyser satsningar för att åstadkomma en större privat finansiering, exempelvis genom stiftelser, något som Sverige saknar tradition av.

Sämre möjligheter

Frilansande konstnärer och egenföretagare har drabbats hårdast, framhåller utredningen. De har samtidigt sämre möjligheter att få del av näringspolitiska insatser. Låga och oregelbundna inkomster gör det också svårare att ta del av de generella trygghetssystemen. Därför är det “ytterst angeläget” att pågående utredningar tittar på konstnärers villkor, menar Zachrison.

Den digitalisering som genomförts under pandemin har gjort det tydligt att det behövs större kunskap om hur upphovspersonerna ska ersättas. Ett annat exempel på detta är e-böckerna som inte ingår i biblioteksersättningen vilket gör att författarna går miste om pengar. Just bibliotekens utlån av e-böcker kräver en egen utredning, enligt “Från kris till kraft”.

Under pandemin har samtidigt arbetet med att bygga upp relationer till nya publikgrupper avbrutits. Även kulturskolorna har påverkats och allt detta, i kombination med att konstnärernas ekonomiska utsatthet blivit extra synlig, riskerar att ytterligare förstärka snedrekryteringen till konstnärliga utbildningar, enligt utredningen.

På landsbygden var kulturutbudet mindre redan före pandemin och där behövs, enligt utredningen, nu stöd till de arrangörer som trots allt finns, inte minst ideella aktörer som bygdegårdar, amatörteaterföreningar och körer.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Så här gjordes utredningen

Utredarna har träffat 150 organisationer, ytterligare 90 har skickat in rapporter och underlag. Därutöver har man haft cirka 150 referenssamtal med enskilda kulturutövare om hur deras situation ser ut. Där har utredarna tagit hjälp av regionerna som givit förslag på personer att tala med. Tanken har varit att inkludera hela landets kulturutövare och kultursektorn på alla nivåer, även de som är längst bort från etablissemanget.

Fakta: Utredningens förslag och regeringens kulturbudget i urval

Utredningen rymmer ett 40-tal förslag, däribland:

65 miljoner till Konstnärsnämnden, 9 miljoner till Författarfonden till återstartsstipendier.

225 miljoner kronor till ett återstarts- och utvecklingsstöd till aktörer inom det fria kulturlivet att söka, 50 miljoner till filmen, 30 miljoner till scenkonstallianserna, 10 miljoner till musikarrangörer och 16 miljoner till internationellt utbyte samt deltagande i EU-programmet Kreativa Europa.

100 miljoner kronor till regional kultur.

585 miljoner kronor nästa år till en särskild kulturcheck.

150 miljoner kronor nästa år, och 325 miljoner 2023 och 2024, till digitalisering av kulturarvet.

200 miljoner kronor i permanent statligt utvecklingsbidrag till de kommunala kulturskolorna årligen.

I regeringens kulturbudget för 2022 finns pengar avsatta till några av utredningens förslag:

100 miljoner kronor som permanent höjning av anslaget till regional kultur.

100 miljoner kronor – av de 300 som utredningen föreslår – till produktionsincitament för filminspelningar i Sverige.

77 miljoner kronor till Konstnärsnämnden för att stärka konstnärernas villkor och 55 miljoner till Filminstitutet.

Därtill har regeringen avsatt 745 miljoner kronor till olika stimulansstöd för det fria kulturlivet, att fördelas via Kulturrådet.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.