Författaren Cecilia Lindqvist är död

Cecilia Lindqvist författare
Cecilia Lindqvist med det kinesiska stränginstrumentet Qin. Arkivbild: Leif R Jansson/TT.

Författaren och sinologen Cecilia Lindqvist är död, bekräftar familjen för Dagens Nyheter. Hon anses vara en av Sveriges främsta Kinakännare, och har bland annat skrivit böckerna Tecknens rike från 1989 och Qin från 2006 – för vilka hon belönades med Augustpriset.

– Hon blev förälskad i den kinesiska kulturen, inte i kommunistpartiet, och hon började spela qin vid Forskningsinstitutet för qin, säger dottern Klara Norman till tidningen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Hon föddes 1932 i Lund och studerade bland annat kinesiska, litteraturvetenskap och konsthistoria. 1959 reste hon till Peking för att studera, ihop med sin dåvarande make, författaren Sven Lindqvist.

Hennes förläggare Eva Bonnier framhåller Cecilia Lindqvists betydelse för att introducera kulturella uttryck från Kina, ett område hon skrev om i flera decennier.

– Hon hade en enastående kunskap om Kina och kinesisk kultur och hon har verkligen varit med om att lyfta fram kulturen från detta land som vi i Sverige tidigare inte visste så mycket om, säger hon till TT.

Eva Bonnier tar också upp den framlidna författarens förmåga att hela tiden gräva djupare och söka nya vägar.

– Hon kom mycket djupt i sitt förhållande till kinesisk kultur, hon kunde kinesiska och hon hade ett stort kontaktnät där som inte hade sin bas i politiken utan i kulturen.

2003 utnämndes utnämndes Cecilia Lindqvist till gästprofessor vid Beijing University of Language.

Hon har även skrivit ”Resa med Aron” – utifrån en resa med sin son – en skildring av Latinamerika från en treårings synvinkel.

Cecilia Lindqvist avled efter en tids hälsoproblem, 89 år gammal.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Fakta: Cecilia Lindqvist

Cecilia Lindqvist föddes 1932 i Lund.

Hon var fil mag, författare, fotograf och en av Sveriges främsta Kinakännare. Lindqvist studerade bland annat kinesiska, konsthistoria, historia, litteraturhistoria och musik. 1971 introducerade hon kinesiska som c-språk på gymnasiet och under en period undervisade hon i språket på universitetsnivå.

1989 fick hon Augustpriset för ”Tecknens rike” och 2006 för ”Quin”. Båda väckte också internationell uppmärksamhet.

Tillsammans med Sven Lindqvist skrev hon ”Kina inifrån” (1963), ”Asiatisk erfarenhet” (1964), ”Vad skulle Mao ha sagt” (1979) och ”Kina nu” (1980)

I ”En annan värld: ”Minnen från Kina 1961–1962” som kom 2015 berättar hon om sitt första möte med Kina och dess folk.

Källa: Albert Bonniers förlag och Nationalencyklopedin

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,