Boktips: 19 nya barnböcker som ger läsglädje hösten 2021

Vilka barnböcker ska ni läsa i höst? Foto: iStock.

Krokodiljakter, glömdagar och berättelser om komplexa tjejer – det är lite av vad bokhösten har att erbjuda barn och unga. TT tipsar om nitton böcker som ger läsglädje till stora och små.

Utgivningen av barnböcker är stor även i år. TT har plockat ut elva tips på aktuella titlar under hösten och åtta extra tips.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Magisk vardag

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård (Rabén & Sjögren)
I denna fristående uppföljare till ”Nappresan – eller när Ester slutade med napp” är Ester och handlar med sina pappor. Men hon tappar bort dem och bestämmer sig för att vänta på gosedjursavdelningen. Där får djuren plötsligt liv och piper av skräck, eftersom krokodilen ska komma. En vardagssituation blir till saga kryddad med magisk realism i en bok om självständiga Ester.

Glömdagen av Sara Lundberg (Mirando)
När Sara Lundberg ger ut sin första egna bilderbok sedan Augustprisbelönade ”Fågeln i mig flyger vart den vill” handlar det om en vardagssituation som många stressade föräldrar kan relatera till: Noa ska på kalas och måste först köpa en present med sin mamma. Men inget blir som de har tänkt sig på ”glömdagen”. Den finurliga och kärleksfulla vardagsskildringen får extra lyskraft av de färgstarka bilderna.

Vi går till parken av Sara Stridsberg och Beatrice Alemagna (Mirando)
I ett spännande samarbete har Sara Stridsberg och den italienska illustratören Beatrice Alemagna gjort en poetisk bilderbok tillsammans, som handlar om att gå till parken. Men den är också en reflektion över leken, barndomen och den existentiella frågan var vi alla kommer ifrån. Det är 72 råskurna sidor där både Alemagnas illustrationer och Stridsbergs text får bre ut sig.

Rysare

Furan av Lisen Adbåge (Rabén & Sjögren)
Kan en bilderbok vara en rysare? Lisen Adbåges senaste är i alla fall tänkt som en spänningsfull berättelse för de små, om en familj som hittar sin drömtomt. Där rivs ett ruckel och några gamla tallar sågas ner. Men träden beter sig märkligt och konstiga saker börjar hända: det är som att träden lever. Adbåge är både produktiv och originell, vilket också denna bok ger prov på.

Grim av Sara Bergmark Elfgren (Rabén & Sjögren)
Författaren till ”Norra latin” är tillbaka med en gotisk spänningsroman för äldre ungdomar. Den rör sig på två tidsplan och handlar om ett death metal-band, där en av medlemmarna plötsligt dör. De teman som Bergmark Elfgren tar upp är gemenskap, vänskap – och konstens kraft.

Rättvisepatos

Vitvivan och gullsippan av Pija Lindenbaum (Lilla Piratförlaget)
Vem får bestämma? Och vilken världsordning är egentligen rättvis? Det är frågor som Pija Lindenbaum här tar sig an på ett lekfullt sätt. Boken handlar om två barngrupper som bor på en alptopp: Vitvivan och Gullsippan. Medan den ena gruppen får leka, måla tavlor och segla får den andra putsa skor och bära sten. Men hur ser världen ut när barnen själva får bestämma?

Hemmet för bortrövade barn av Camilla Lagerqvist (Bonnier Carlsen)
Det här är en historisk roman och början på en ny spänningsserie. Fjortonårige Adam såldes på auktion som barn och arbetar som dräng. Men när en fin vagn svänger in på gården ändras hans liv i grunden. Adam har ändå svårt att slå sig till ro när han vet att andra barn har det fortsatt eländigt, så han utformar en plan. En bok med Robin Hood-tema, som tar upp frågan om människors lika värde.

Räddande relationer

Kärleken är att jag vill att du finns av Oskar Kroon (Brombergs)
Augustprisbelönade Oskar Kroon skriver om femtonårige Werner som kommer av sig i livet när familjens bil krockar med en flock vildsvin och hans pappa hamnar i koma. Han brukade klara skolans hårda jargong – men plötsligt framstår allt där som en teater. Kroon skildrar hur det känns när livet tappar sin mening, och visar hur kärleken kan vara en räddande kraft.

Mina tantkompisar av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson (Rabén & Sjögren)
En fin skildring av vänskap över generationsgränserna är denna berättelse om en pojke och de fem äldre tanter han umgås med. Rosa målar Elis naglar gröna med nagellack, Simin läser högt ur tidningen och Sivan berättar om när hon körde skogsmaskiner. Men boken handlar också om förlust, och ett barns möte med döden.

Tjejpepp

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson (Natur & Kultur)
Hon är humanistisk, komplex och betraktar världen med en egen blick. Kanske var det därför som Humlan Hansson gick rakt in i mångas hjärtan, och första boken tilldelades Augustpriset. I uppföljaren har hon precis överlevt första terminen i sexan, och hon känner sig fortfarande annorlunda än klassens hästtjejer. De är upptagna av att glo på gympavikarien Scott – medan Humlan Hansson planerar en resa till Spanien som kompisen Nour ska följa med på.

Jobbiga tjejer av Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo (Lilla Piratförlaget)
Det här är uppföljaren till ”Fula tjejer” och innehållet är lika peppande. På Frejaskolans högstadium har tjejerna nämligen upptäckt att de inte behöver stå ut med vilka orättvisor som helst – vilket gör att killarna tycker att de är jobbiga. I den första boken stoppade Jasmine, Tilde och Eleni instagramkontot ”Fula tjejer”. Nu undersöker de istället en skolbrand, alltjämt tillsammans, och alltjämt på ett sätt som ska stärka unga tjejer.

Rättad: I en tidigare version angavs fel nationalitet på Beatrice Alemagna, som kommer från Italien.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler spännande titlar

Asynja: Kungens grav av Elisabeth Östnäs (Bonnier Carlsen). Första delen i en serie om vikingaliv och barnsoldater.

Betongrosor av Angie Thomas (Natur & Kultur). När en son till en fängslad gänglegendar får barn måste han bryta sitt destruktiva liv och ta ansvar för någon annan.

Jag vill ha en hund av Kitty Crowther (Lilla Piratförlaget). Söt berättelse om en annorlunda vänskap och konsten att acceptera sig själv.

Räkna med havet av Emilia Ilke (Mirando bokförlag). Konstbok med havstema för de minsta av konstnären Emilia Ilke.

Alma Freng och solfångarna av Ida Tufte Michelsen (Alfabeta). Berättelse för magikerfantaster, om en ung tjej som upptäcker att hon har särskilda krafter, och kan styra tiden.

100 % äkta fejk av Sannah Salameh (Rabén & Sjögren). Efter år av rasistiska kommentarer om hennes arabiska påbrå bestämmer Mariam sig – hon tänker klättra i högstadiets hierarki.

Svampskogens hemligheter av Stefan Casta och Mattias Olsson (Opal). Ett tillfälle att dyka in i svampskogen, med kunniga texter och stämningsfulla bilder.

Allt som inte syns av Katarina von Bredow (Natur & Kultur). Om en oväntad vänskap mellan mobbaren och den mobbade.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,