Astrid Lindgrens berättelse om den rebelliska Ronja Rövardotter ska bli tv-serie efter manus av Hans Rosenfeldt (”Bron”), som beskriver ”Ronja” som mer allvarlig och äventyrlig jämfört med originalet.
– Men det är klart att man tänker ”sabba det inte nu”, säger han.
Det är 37 år sedan premiären av Tage Danielssons filmversion, som också blev en tv-serie. Nu är det dags för en ny generation att möta Ronja, Birk, vildvittrorna och de andra i det sagolika uppväxtdramat.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Produktionsbolaget Filmlance gör tolv avsnitt av serien ”Ronja”, fördelade över två säsonger, som ska visas på strömningstjänsten Viaplay under 2023.
”Största vi gjort”
Inspelningen ska äga rum i Sverige och just nu letar produktionen efter de perfekta inspelningsplatserna och filar på det visuella intrycket. Tanken är att serien ska ha en realistisk känsla men också vara full av visuella effekter.
– Det här är en väldigt ambitiös satsning. I nordiska mått vet jag inte om vi sett något liknande, det är absolut det största vi har gjort, säger Filippa Wallestam, innehållsansvarig på Nent och fortsätter:
– Det är inte ett enkelt projekt och det ska det inte vara heller. När vi går in i nya marknader så kommer ”Ronja” att vara det som vi stoltserar med.
”Inte jättelyckliga”
För regin står Lisa James Larsson (”Tsatsiki farsan och olivkriget”, ”Britannia”) och för manus Hans Rosenfeldt (”Bron”, ”Marcella”). Han kom in i projektet för ett år sedan och är lättad över att slippa allt hysch-hysch.
TT: Dig förknippar man ju kanske mest med hemska mord och makabra situationer, inte precis familjefilmsmanus?
– Det viktigaste är ju att man tycker att det är en bra version av Ronja, snarare än att det är just jag som har skrivit. Sen gillar ju jag när folk inte är jättelyckliga hela tiden och boken är ganska rik på den typen, så det passar mig ganska bra, säger Hans Rosenfeldt.
Läskiga vildvittror
Ingen Lindgren-purist behöver oroa sig över alltför stora förändringar. Rumpnissarna ska även fortsättningsvis säga ”voffor gör di på detta viset” i tid och otid och Ronja och Birk ska bo i Björngrottan. Inga nya element får läggas till, däremot har Hans Rosenfeldt friheten att bygga ut det som redan finns med i originalhistorien. Och han är noga med att påpeka att historien inte lämpar sig för de yngsta.
– Det blir lite allvarligare och konflikterna blir djupare. Fogden och hans män blir ett större hot. Och vildvittrorna tar större plats, det är en ganska otäck kvinnlig karaktär som kommer att skapas med visuella effekter. Så lite sånt där har jag fått in.
Letar Ronja över landet
Det är ännu inte känt vilka som ska spela rollerna i serien.
– Vi letar efter Ronja nu, över hela landet. Det är riktigt spännande, säger producenten Bonnie Skoog Feeney.
Produktionen av ”Ronja” sker i nära samarbete med Astrid Lindgren AB, som förvaltar alla rättigheter till författarens verk.
– Vi får många förfrågningar och ibland säger vi nej till film och tv när vi märker att man vill göra för stora avsteg. Det viktigaste för oss är att det fortfarande är Astrids berättelse och det tycker vi att det är i det här fallet, säger Cilla Nergårdh, vd på Astrid Lindgren AB.
Miranda Sigander/TT
Fakta: ”Ronja”
Vad: Ny serie baserad på Astrid Lindgrens bok.
Regi: Lisa James Larsson
Manus: Hans Rosenfeldt
Producenter: Mattias Arehn och Bonnie Skoog Feeney är producenter för Filmlance. Sara Askelöf är exekutiv producent på NENT Group.
Medverkande: Än så länge är inga skådespelare offentliggjorda.
Premiär: ”Ronja” får premiär på Viaplay under 2023.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!