Jonas Gardell om sin nya bok: Ingen annan kan skriva det här

Med "Ett lyckligare år" vill Jonas Gardell vara en motvikt till hur homosexuella blivit raderade ur historien. "Det vanliga för en homosexuell person är att han förnekas av sin familj och sin släkt, han förnekar sig själv. Man bränner brevväxlingar, eller hemlighåller dem som i Selma Lagerlöfs fall", säger han. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Med sin nya roman “Ett lyckligare år” vill Jonas Gardell lyfta några glömda förkämpar för homosexuellas rättigheter och skriva in dem i historien.Det var det här som mitt författarskap ledde fram till, säger han.

1879 skriver den svenske filosofen Pontus Wikner ner sina innersta hemligheter i en text som han kallar “Psykologiska självbekännelser”. Manuset låser han in i en blecklåda, som han sedan lämnar till Uppsala universitetsbibliotek med tydliga direktiv om att ingen ska få bryta förseglingen på 50 år.

Bekännelsen handlar om att Pontus Wikner är homosexuell – och det kommer att dröja nästan 100 år innan texten slutligen ges ut.

– Han är klok, han vet att annars så kommer det här materialet att förstöras, säger Jonas Gardell.

Om den olycklige Pontus, och om innehållet i den där lådan, handlar Jonas Gardells nya roman Ett lyckligare år. För de flesta svenskar är Pontus Wikner bortglömd i dag, men i honom hittade Gardell en verklig pionjär för i kampen för homosexuellas rättigheter.

– Att han skriver “jag måste ropa genom seklen på barmhärtighet för mina bröder” – det han skriver är nästan världsunikt. Han skriver i en tid då inte ens orden och termerna finns, men han skriver om samkönade äktenskap och kräver det redan i slutet av 1800-talet. Det är häftigt, vilken kille!

“Inget lyckligt slut”

Skildringen av Wikner handlar till stor del om hans tid som ung student i Uppsala, och hans tafatta men ack så intensiva romans med studiekamraten Herman. Gardell ville skildra de två unga männens omöjliga kärlek med en röst som hämtad från Jane Austens tid.

– Det var så vanvettigt roligt att få skriva en 1800-talsroman och att använda den tidens författargrepp. Jag vet att den här boken kommer att lyssnas på lika mycket som att läsas. På 1800-talet ställdes man inför samma ekvation eftersom många lyssnade på högläsningar, säger han.

Men samtidigt som historien har skepnad av en kärleksroman finns inga illusioner om att Pontus och Herman skulle kunna leva lyckliga tillsammans.

– För homosexuella på den här tiden finns inget lyckligt slut. Det finns bara ensamhet och djup olycka, säger Gardell.

Kampen gemensamt tema

I romanens andra del byter författaren tid och plats till Örebro våren 1971. Där marscherar tolv unga aktivister i Sveriges första demonstration för homosexuellas rätt.

– Egentligen är det två romaner till priset av en. Vi pratade länge om att ge ut två separata böcker, men samtidigt har de ett tydligt gemensamt tema och det är kamp. Unga människor som säger “jag behöver inte vara så här olycklig”, säger Gardell.

I dag lockar Stockholm Pride-tåget en halv miljon åskådare, men minnet av Kerstin, Vanja, Ronny och de andra demonstranterna i Örebro har bleknat. Nu vill Jonas Gardell använda sin plattform för att ge dem deras rättmätiga plats i historien.

– Om inte jag så vem? Det var det här som mitt författarskap ledde fram till, att jag skriver vår historia. Det här är vad jag måste göra och det finns ingen annan i Sverige som kan skriva det här, säger han.

Men en av huvudpersonerna, Ronny – som egentligen heter något annat – råkade så illa ut att han gick under jorden och först inte ville berätta.

– Jag skrev till honom och han svarade “jag tycker att du är fantastisk i din kamp, Jonas, men jag kan inte få mitt liv förstört igen”. Sedan tog det mig ett halvår att få honom att ställa upp. Den 15 maj när 50-års jubileet var skickade han en bild från sin balkong och då hade han klätt den i regnbågsflaggor.

“Blev helt skogstokig”

I arbetet reagerade han särskilt på att de kvinnliga aktivisternas insats verkade ha glömts bort av rörelsen.

– Kvinnor har raderats ur konsthistorien, musikhistorien och litteraturhistorien, precis som vi homosexuella har raderats. Och så visar det sig att vi i vår tur raderar kvinnorna. Jag blev helt skogstokig.

“Ett lyckligare år” ska bilda en trilogi tillsammans med romansviten “Torka aldrig tårar utan handskar” och en framtida roman som ska handla om övergrepp på barn, förklarar han. Med åren har han börjat se på sitt författarskap mer och mer som aktivism, vilket han tidigare skämdes för.

– Jag har alltid haft en agenda, men förr tänkte jag att jag bara skulle vara författare och att det skulle vara nog, att om folk gillar mig för aktivismen och för min agenda så skulle det vara mindre värt. Men det där skiter jag i numera eftersom jag är “queen of fucking everything”.

Med böckerna vill han också slå mot den historielöshet som han tycker sig se i dagens samhälle, där många tar homosexuellas rättigheter för givna. Han anser att det finns en backlash mot homosexuella män och han retar sig på att bli avfärdad som privilegierad, vit cis-man av unga aktivister.

– Men snälla du, jag är 60 år och har vuxit upp med att ha blivit misshandlad och förnekad, förnedrad av myndigheter. Jag har kämpat mig till en frihet. Du hade inte funnits här i dag om inte vi hade kämpat, säger han.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om Stockholm Pride-tågets besökarantal.

Text: Björn Berglund/TT

Ny bok av Jonas Gardell

Ett lyckligare år

Ett lyckligare år

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-09-03
  • ISBN: 9789113111216
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Jonas Gardell

Född: 1963 i Täby utanför Stockholm

Bakgrund: Författare, dramatiker, komiker och scenartist. Debuterade som författare 1985 med romanen “Passionsspelet”. Har sedan dess skrivit böcker som “Fru Björks öden och äventyr” (1990), “En komikers uppväxt” (1992) och romansviten “Torka aldrig tårar utan handskar” (2012–2013). Var också en av de första som, för drygt 30 år sedan, började göra ståuppshower i Sverige.

Familj: Gift med Mark Levengood, två barn. Fyra syskon.

Bor: I Stockholm.

Aktuell med: Nya romanen “Ett lyckligare år”, en ny turnérunda med succéföreställningen “Queen of f-cking everything”, samt som medproducent för utställningen “Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid” på Hallwylska museet i Stockholm.

Fakta: Jonas Gardell om…

Att stöta på kulturminister Amanda Lind (MP) efter att ha krävt hennes avgång i debatten om coronarestriktionerna:
– Hon verkade en smula nervös. Så jag gick fram och var jättetrevlig. Jag sade att vi har pratat med varandra i artiklar men aldrig på riktigt. Hon var väldigt trevlig och hon tackade för mitt arbete och sade att det var ju alldeles adekvat det jag hade gjort. Hon håller egentligen med mig. Vi kom överens om att träffas snart och prata, men det är upp till henne att ringa.

Läget för scenbranschen under pandemin:
– Den tekniker som jag har haft med i 20 år har tackat nej. Han har fått fast anställning och vågar inte riskera att det blir nya restriktioner, han jobbar med båtar i stället. Det är vad jag har varnat för i mina texter, att vi håller på att förlora spetskompetens, och nu har det hänt. Många tekniker är borta och väldigt många musiker och dansare är borta.

Om att leta intervjuobjekt på hbtq-mötesplatsen Qruiser:
– Jag började ragga på folk mellan 75 och 90 och de blev jätteglada. Det är så sällan som någon raggar på dem. Det har varit de mest otroliga historier som jag har fått höra. Efter ett tag förstod jag att jag måste göra det här mycket mer systematiskt och bena ut vad det skulle bli.

Om den kommande turnésvängen med föreställningen “Queen of f-cking everything”:
– Just nu är det ett och ett halvt år sedan jag spelade den så jag måste repa om allt, jag är ju gammal farbror, och ta allt från början.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.