Tobias Söderlund nominerad till Årets barndeckare andra året i rad: “Helt sjukt!”

Tobias Söderlund kan tillsammans med illustratören Stef Gaines vinna Crimetime Award för böckerna om Spökhunden Buster. Foto: Hugo Thambert

För andra året i rad är författaren Tobias Söderlund nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare. ”Det känns helt sjukt! Alla de tidigare vinnarna är giganter”, säger han.

Ett av priserna inom Crimetime Award, Årets barndeckare, går till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Fem författare är i vanlig ordning nominerade till priset där vinnaren utses av en jury och där dessutom resultatet av läsarnas röster väger lika tungt som en juryröst. Vem som vinner får vi veta den 25 september.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

En av de nominerade är Tobias Söderlund som tillsammans med illustratören Stef Gaines är nominerad med bokserien Spökhunden Buster, som hittills består av två böcker: Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus (Rabén & Sjögren).

Det är andra gången gillt för Tobias – förra året nominerades han till samma pris för sina två första böcker i Spökkameran-trilogin: debutromanen Prästgårdens hemlighet och uppföljaren Ljusklotets mysterium. Vann gjorde dock Petter Lidbeck med böckerna Festen och Casino i Signe Holm-serien.

Du debuterade för blott två år sedan och har nu alltså blivit nominerad två år i rad till Årets barndeckare. Hur känns det att ha fått en så flygande start på författarkarriären?
– Ärligt talat: Det känns helt sjukt! Alla de tidigare vinnarna är giganter och supersuccér inom barnboksgenren. Att lilla jag gled in och blev nominerad redan för min debut förra hösten kändes surrealistiskt. Men att bli nominerad för andra året i rad känns faktiskt ännu mer overkligt, säger Tobias. 

Spökkameran-trilogin skrev han själv, men den nya serien om Spökhunden Buster gör han tillsammans med Stef Gaines som illustrerar.

– Efter att jag avslutade Spökkameran-trilogin började jag känna mig rätt hemma med att skriva för den åldersgruppen (9-12 år), så det enklaste hade ju varit att fortsätta på det spåret. Men istället bestämde jag mig för att gå ner i åldrarna (6-9 år), och därmed kändes det lite som att debutera på nytt när de två första delarna av Spökhunden Buster släpptes i somras. Den här nomineringen känns som ett fint kvitto på att bytet till lågstadiemålgruppen var helt rätt beslut trots allt!

Vad tycker du är viktigt i en riktigt bra deckare/rysare?
– Jag älskar själv berättelser som är så spännande och läskiga som möjligt, därav dragningen till skräckgenren. För att uppnå den känslan är såklart karaktärer som läsaren bryr sig om det viktigaste verktyget. Men en spänningsbok är ju ingenting utan själva storyn och där tycker jag det viktigaste är att handlingen inte får kännas förutsägbar – man ska bli överraskad och gärna lite chockad! – samtidigt som helheten och lösningen måste kännas logisk och trovärdig. En balansgång!

Gemensamt för alla Tobias böcker hittills är att de innehåller en del skräckelement och spöklika inslag, de är med andra ord inte traditionella deckare. Böckerna om Spökhunden Buster handlar om flickan Ellen vars hund Buster har förmågan att se spöken. Så hur ser Tobias på att bli nominerad till ett deckarpris?

– Jag tycker det är kul att Crimetime-juryn till Årets barndeckare har valt en bred tolkning och väljer bland all spänningslitteratur, även den med övernaturliga inslag. I grunden är det inte så olika typer av berättelser, det handlar om mysterier som ska få en lösning, oavsett om det är tjuvar, mördare eller spöken som ligger bakom det hela.

I nomineringstexten står bland annat att dina böcker rörde juryn till tårar, hur var det att läsa det?
– Som författare är målet att väcka känslor, kanske extra mycket i en genre som skräck. När jag får höra att mina böcker gett folk mardrömmar och hjärtklappning ler jag för mig själv. Oftast är det dock vuxna läsare som reagerar starkast. Barn verkar ha större tolerans för läskigheter än sina föräldrar. Just juryns tårar handlade dock om något annat än spökerier, nämligen huvudkaraktären Ellens relation till sin cancersjuka bror. Cancerspåret av den här bokserien är det som har varit svårast att skriva, så det känns väldigt bra att det landade rätt.

Publiken kan rösta fram till 19 september och vinnaren presenteras på Crimetime by night på Bokmässan den 25 september – hur nervös väntan blir det nu?
– Toknervöst! Jag är en riktig tävlingsmänniska och vill vinna allt jag är med i, oavsett vad det handlar om. Den här väntan känns typ lika läskig som när mina karaktärer blir jagade av spöken!

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Böckerna om Spökhunden Buster

Mysteriet på kyrkogården

Mysteriet på kyrkogården

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-11
  • ISBN: 9789129730401
Docksamlarens hus

Docksamlarens hus

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-06-11
  • ISBN: 9789129730418
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …