David Riccius hamnade på framsidan av Lerums tidning på en stor bild med sin bok. Under en stor rubrik om barnporrbilder. Den goda nyheten är att hans bok om Lerum blev viral.
– Jag hade inte tänkt mig försäljning via Adlibris och andra nätbokhandlare men får kanske tänka om nu när hela Sverige känner till boken. Akademibokhandeln i Lerum har den i alla fall i sitt sortiment, säger David Riccius till Boktugg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Helgen med bokens release blev inte riktigt som han hade tänkt sig. En bok som framför allt har ett lokalt intresse fick rubriker över hela Sverige efter att lokaltidningen Lerums Tidning skrivit om honom förra veckan. På framsidan fanns en stor bild av David där han visade upp boken och därunder rubriken ”David ger ut ny bok om Lerum”. Problemet var att ovanför bilden fanns en betydligt mer braskande rubrik: ”Hade över 140 000 bilder och filmer med barnporr.”
Den som tittade lite snabbt kunde förstås koppla bilden på David till rubriken och artikeln om ”en tidigare ostraffad man från Lerum som åtalas för att ha haft över 140 000 barnpornografiska bilder och filmer”.
Det är typiskt en sån där rubrikkrock som man kan skratta åt, som blir ett roligt meme på internet. Lerums Tidning är en gratistidning som trycks i 20 000 exemplar och delas ut till hushållen i Lerums kommun vilket är bokens primära målgrupp. Plus utflyttade Lerumsbor som nu lär ha uppmärksammat den.
Bilden på tidningsframsidan spreds nämligen snabbt via sociala medier som fick mängder av delningar och tiotusentals likes. Folk skrattade men tyckte även synd om David i kommentarerna. SVT hörde av sig och gjorde ett inslag.
– Jag är inte jätteglad över detta, det är jag inte. De flesta förstår att det har blivit fel, men det finns väl alltid nån galning som gör att jag får se mig om över axeln nu, säger David till SVT.
Lerums Tidning hörde av sig samma kväll och bad om ursäkt.
– Det är såklart olyckligt att ”puffarna” kom att kombineras på det sättet. Hade vi upptäckt det i tid hade vi naturligtvis agerat, säger Daniel Elfvelin, redaktionsansvarig på Lerums Tidning till SVT.
Men boken då? Han har alltså fått in den i den lokala bokhandeln och i övrigt har han planerat för en väldigt lokal lansering. Releasen gick bra med 170 sålda böcker.
– Jag kommer hålla en del föredrag om boken och visa bilder på hur samhället förändrats sedan 1950-talet, säger David Riccius.
Och distributionen utöver den lokala bokhandeln?
– Jag har ett äldre hus centralt i den lilla rest som finns kvar av det gamla stationssamhället. Härifrån kommer jag sälja boken när jag är hemma alternativt kan folk personligen kontakta mig så skickar jag vid behov.
Men nu när boken blivit rikskänd kanske han får tänka om och registrera boken på Bokinfo och ordna distribution. Det är faktiskt inte Davids första bok, redan 2019 kom Lerumsarvet. Den nya boken heter Lerumsarvet II.
Projektet med boken började redan 2014 med att David fick syn på ett gammalt foto av hans 1800-talshus i Brobacken i Lerum.
– Eftersom jag brinner för byggnadsvård och orörda äldre miljöer kom intresset för gamla foton relativt naturligt för mig. På mina lediga stunder började jag snart besöka Lerums Lokalhistoriska arkiv för att lära mig mer om Lerums historia. Jag minns hur jag nästintill kastade mig över arkivarien när han hade hittat något äldre foto han ville visa mig då jag var så ivrig, entusiastisk och full av energi att jag inte ville vänta en sekund mer än nödvändigt, säger David.
Läsarna ville ha en bok till
Med tiden började han även aktivt söka foton hos privatpersoner och i samband med det började tankarna på en första bok ta form.
– Lerums gamla by låg förr vid Lerums kyrka men i samband med att järnvägen byggdes på 1850-talet förflyttades centrumet och ett stationssamhälle började snart växa fram kring Brobacken. Idag är nästan alla äldre miljöer och hus från den tiden borta och många som är födda under 1950-talet och framåt vet därför inte hur det såg ut här kring sekelskiftet 1900, förklarar David.
I samband med att boken Lerumsarvet släpptes 2019 hörde läsare av sig. De saknade beskrivningar från tiden kring 1950-talet och framåt, den period i livet då de själva växte upp. Idén väcktes om en uppföljare. En bok fylld av nostalgi och minnen för alla som bott i Lerum, Stenkullen och Hedefors under 1900-talets andra hälft. Att det blev just dessa platser beror på att de alla tre ingick i Lerums socken förr i tiden, förklarar David.
– Ett mål har varit att alla läsare mer eller mindre ska kunna relatera till bilderna och samtidigt lära sig mycket nytt om Lerums historia. Det har även varit viktigt för mig att i möjligaste mån välja aldrig tidigare publicerade foton och med tanke på det har jag försökt minimera bilder som bland annat florerat på sociala medier och i tidigare litteratur.
Den nya boken tar tidsmässigt i stort vid där den första slutar. Det är däremot inte nödvändigt att ha läst Lerumsarvet först även om man då får en historisk bakgrund som kanske underlättar något i läsandet.
– Jämfört med förra boken skänker denna bok mer glädje till läsarna då de minns sin barndom. Många har redan hört av sig och tackat mig och det känns naturligtivs väldigt roligt, säger David.
Samlade in 1 700 bilder
David har ägnat mycket tid åt boken. Nästan dagligen under ett och ett halvt år kontaktade han personer med anknytning till Lerum och lyckades samla in 1 700 foton tagna åren 1950-1995.
– Många människor ställde upp och ägnade hela dagar åt att hjälpa mig med fakta kring de olika fotografierna. Lerumsarvet ll bygger till stor del på information hämtad från alla dessa möten, säger David.
Förresten, David är inte ensam i familjen om att skriva böcker. Hans syster Pauline Riccius debuterade i somras med en roman, men hon har jobbat tjugo år i bokbranschen (sedan 2017 på HarperCollins). Frågan är vems bok som säljer bäst i höst på Akademibokhandeln i Lerum?
För att knyta ihop det hela kan man konstatera att trots fadäsen med rubriken på förstasidan har David haft god hjälp av Lerums Tidning (som kom ut första gången 1969) i arbetet med boken.
– Jag har läst hundratals gamla tidningsurklipp nere i Lerums Lokalhistoriska arkiv, vilket varit till stor hjälp för att till exempel säkerställa specifika årtal för viktiga händelser. Dessutom har jag tagit del av Lerums Tidnings bildarkiv, säger David.
Och nu har han själv hamnat i det där bildarkivet. Och kanske kommer någon om femtio år att läsa det gamla tidningsklippet och le åt hur författaren David Riccius drabbades på förstasidan till Lerums Tidning i augusti 2021. Kanske finns hans bok kvar och kanske har det då kommit en trea i bokserien.
Fotnot: Den som vill beställa boken om Lerum kan kontakta författaren på david.riccius@hotmail.com
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!