Bokmässan har inget publiktak – men måste ändå begränsa antalet besökare

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Pelle T Nilsson.

Bokmässan 2021 blir en hybridmässa på riktigt. Eller kanske en hybridfestival snarare. Det finns inget publiktak men antalet besökare begränsas för att arrangemanget ska kunna genomföras på ett säkert sätt. Några montermingel blir det dock inte i år.

– Det ska bli så himla roligt att kunna välkomna folk på plats i år. Vi följer givetvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner för att kunna genomföra arrangemanget på ett säkert sätt, säger Frida Edman, VD för Bokmässan i Göteborg.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Så låt oss börja med att reda ut det där kring publikrestriktionerna. Max 300 personer sittande gäller vid inomhusarrangemang som biografer, konserter eller författarkvällar. Hur funkar det för Bokmässan som ska ha flera scener?

– Sedan den 1 juli lyder vi under ett eget regelverk, liknande det för nöjesparker. Vi har inget publiktak att förhålla oss till utan tar som arrangör ansvar för att styra publikflöden och anpassa ytorna så att besökare kan hålla avstånd, säger Frida Edman.

Svenska Mässan disponerar 40 000 kvadratmeter golvyta och har flera separata entréer vilket är en fördel i dessa sammanhang.

– Vi kommer inte att maxa antalet besökare men vi nyttjar att vi har stora mässhallar och även seminarielokaler som vi kan använda för att bygga upp de studior där vi spelar in samtal inför publik, säger Frida Edman.

Dessutom har man byggt en virtuell studio där samtal med internationella gäster spelas in med programledare i Göteborg och gästerna sitter hemma. Dessutom har man skickat ut webbkameror till de medverkande författarna runtom i världen för att säkra kvaliteten på inspelningen. Dessa samtal spelas in på videolänk i förväg och textas på svenska och läggs upp på Bokmässan Play den 23 september.

Och alla livesamtal i Göteborg sänds alltså på Bokmässan Play som i år kommer att kosta pengar, 395 kr för tillgång till alla de 250 seminarier som spelas in under fyra dagar. Och man kan se dem fram till 31 december.

– Det blir spännande att se. Förra året valde vi att tillgängliggöra det gratis eftersom det var en ny och oprövad produkt. I år har vi inte möjlighet att göra det och det betyder förstås att vi inte får samma räckvidd, men vi tror på produkten och att folk är beredda att betala. Försäljningen är igång, men vi tror väl att de digitala passen kommer att säljas mest sista dagarna före mässan, säger Frida.

Och de fysiska dagspassen, de riskerar att sälja slut?
– Jo, om man vill vara säker på en plats så ska man handla det nu.

Det finns inga utställningsmontrar, däremot kommer lokala bokhandlare att sköta bokförsäljningen på plats och dessutom bygger man ett antal singeringsmontrar där författare har möjlighet att möta läsare. Till skillnad från den ”vanliga Bokmässan” (före pandemin) får signeringsköer anpassas så att det går att hålla avstånd.

– Vi har en robust säkerhetsorganisation inom Gothia Towers och samarbete med polismyndigheten i planeringen av årets mässa.

Om det blir en succé i år med det här upplägget, fler scener med sittande publik kompletterat med Play – hur stort är suget efter montrar och mässgolv? Eller kommer vi att se en ny bokmässa med färre montrar och fler scener?
– Nästa år är det myllrande mässgolvet tillbaka. Det är många som längtar efter det och redan nu har många utställare bokat plats till 2022, säger Frida Edman.

Ett vanligt år har Bokmässan över 700 ackrediterade journalister, i år kommer man givetvis inte att ha plats för lika många. Och frågan är förstås hur stort intresset blir från media för att följa arrangemanget på plats när de kan streama allt hemma?

– Det är ganska stort intresse från journalister, så vi får se. Men framför allt är författarna glada över att äntligen få möjlighet att träffa läsarna.

För branschfolk är det förstås en fråga som är viktigare än allt annat: Hur blir det med torsdagens montermingel när det inte finns några montrar?

– I dagsläget är det inte möjligt att arrangera mingel. Ett antal förlag har bokat lokaler för författarmiddagar och andra tillställningar. Men det får bli mer sittande än mingel. Det blir inte riktigt som vanligt, säger Frida.

Mindre än en månad kvar tills den 37:e Bokmässan i ordningen kör igång torsdagen den 23 september.

– Det går fort nu, konstaterar Frida.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,