Polisen som utredde mordet på Kim Wall skrev självbiografi – åtalas för sekretessbrott

Jens Møller Jensen har arbetat med att utreda mord i 37 år. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

På torsdagen inleddes rättegången mot den danske utredaren Jens Møller Jensen, som står åtalad för sekretessbrott. Själv anser han sig vara oskyldig, men åklagaren håller inte med.

Mitt i Köpenhamns tingsrätt sitter den före detta utredningschefen, som blev världskänd när han ledde Köpenhamnspolisens utredning av mordet på den svenska journalisten Kim Wall, och försvarar sig mot åklagarens anklagelser.

Men varför sitter han på en plats avsedd för misstänkta brottslingar?

Hösten 2018 lämnade Møller plötsligt och oväntat det prestigefyllda jobbet som utredningsledare på avdelningen för farliga brott för ett annan position inom danska polisen.

Bröt tystnadsplikten

Orsaken var hans självbiografiska bok Opklaret, som bland annat handlar om ubåtsmordet och som gavs ut i oktober 2018. Kort därefter anmäldes boken till polisens disciplinnämnd för brott mot tystnadsplikten.

– Jag var väl medveten om att det inte vore lämpligt att behålla min position om jag publicerade boken, säger Møller och fortsätter.

– Men jag förväntade mig inte att boken skulle orsaka rättsliga bryderier.

Några månader senare lämnade Møller polisen helt och hållet sedan en åklagare dragit slutsatsen att han brutit mot tystnadsplikten och missbrukat sin ställning.

Nekar till brott

Møller själv anser sig vara oskyldig och förnekar blankt att han ska ha utnyttjat sin ställning för att få tillgång till informationen. I stället framhåller han att informationen hämtats från medierna.

Åklagarmyndigheten håller i stort sett med om detta. Men det spelar ingen roll i förhållande till om det finns en tystnadsplikt eller inte.

Ärendet är huvudsakligen principiellt, förklarar specialåklagaren Jette Malberg i början av domstolsförhandlingen – hon vill att Møller ska straffas med böter.

– Kan information som är sekretessbelagd lagligt spridas vidare om den publicerats i pressen, frågar hon retoriskt.

Förhöret av Møller avslutas under torsdagen. Senare ska hans tidigare chef Poul Kjeldsen vittna. Det ska även bokens medförfattare, journalisten Stine Bolther, samt en åklagare från ett av de fall som omnämns i boken.

Domen faller den 16 september.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,