Letar du efter recept på brownies, chokladmuffins och andra kakor med choklad eller kakao? Här är ett gäng kokböcker/bakböcker som hjälper dig när det där dags att baka något riktigt gott.
Choklad i lagom mängd förlänger livet, säger vissa studier. Men överkonsumtion det motsatta. Så varför inte njuta ordentligt när du väl ska äta choklad – exempelvis genom ett lyxigt bakverk?
Det finns flera böcker som fokuserar enbart på choklad som ingrediens och av förklariga skäl är det främst bakning. På Boktugg älskar vi kladdkaka, chokladbollar, praliner och … ja, listan blir oändlig. Här nedan hittar du några aktuella böcker om choklad – med många härliga recept. Dessutom med smidiga köplänkar till nätbokhandlare. Men glöm inte att du även kan beställa böcker i din lokala bokhandel – kanske har de även boken hemma i hyllan.
För att läsa mer om boken, klicka på titeln. Lycka till med bakningen!
Lilla boken om choklad
- Förlag: Tukan Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2021-03-19
- ISBN: 9789179854690
Baka med choklad
- Förlag: Bokförlaget Semic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2020-05-27
- ISBN: 9789155268435
Med smak av choklad : 46 fantastiska recept
- Förlag: Aller Media
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-11-03
- ISBN: 9789198409024
Julgodis : kolor, praliner, tryfflar, fudge & annat himmelskt gott
- Förlag: Bokförlaget Semic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-10
- ISBN: 9789155264567
Chokladbollar : nyttigt & gott
- Förlag: Votum & Gullers Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-26
- ISBN: 9789188435323
Choklad för själen
- Förlag: Sjöbergs Förlag AB
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-07-25
- ISBN: 9789188247469
50 Shades of chocolate
- Förlag: Vulkan
- Format: Häftad
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2016-05-02
- ISBN: 9789188257796
En liten bok om choklad
- Förlag: Glimra Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2015-08-01
- ISBN: 9789187501265
Choklad
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2008-11-17
- ISBN: 9789127089099
Ketobakning : recept på kolhydratsnåla bröd, mjuka kakor, småkakor, choklad och godis
- Förlag: Legind A/S
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2020-08-04
- ISBN: 9788771559156
Choklad, praliner och andra godsaker
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-18
- ISBN: 9789185701346
Fakta om choklad
Choklad är ett gemensamt namn för olika sorters livsmedel baserade på kakaobönan som framställs av frukterna från kakaoträdet Theobroma cacaos. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika sedan 600-talet av mayafolket men bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.
Christofer Columbus tog chokladen till Europa 1502 och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.
Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Den kan vara flytande, pasta eller i block, eller användas som en smaksättare i annan mat.
När mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Choklad används som tilltugg, i bakverk, glass, dryck eller sötsaker, men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkningen av choklad. (Wikipedia)