De svenska restriktionerna lindras och plockas bort. Men hotet finns där. Nyckelfrågan för arrangörer av litteraturfester i höst: hur många biljetter vågar vi sälja?
Det är inte utan att det känns väldigt märkligt just nu när vi får positiva nyheter från Sverige om hur snabbt vaccinationerna går framåt (drygt 70 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos och 45 procent har fått två) och hur mycket smittspridningen minskar och som igår när det inte rapporterats ett enda nytt dödsfall i covid-19 i Sverige. Regeringen har pekat ut riktningen mot ett läge där vi i bästa fall kan slippa restriktioner på publikmängd i september.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Men samtidigt läser vi om det katastrofala läget på många håll i världen.
För den som tänkt arrangera en litteraturfest i någon form till hösten råder fortfarande en enorm osäkerhet. Vågar man räkna med att allt är som vanligt och att det är fritt fram att sälja lika många biljetter som före pandemin – eller ska man ta det säkra för det osäkra och begränsa dem så att man kan uppfylla eventuella skärpta restriktioner som kan bli resultatet av en fjärde våg i höst?
Fortfarande max 300 personer inne
För arrangemang inomhus gäller just nu: max 300 personer. Sällskap ska kunna hålla avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Varje sällskap får högst uppgå till åtta personer. Utan anvisade sittplatser (tänk releasemingel eller bokmässa) gäller max 50 personer. Om man nu överhuvudtaget bör arrangera den typen av tillställning i dagsläget? (Eftersom reglerna kommer att förändras så kan det vara bra att titta på FHM:s hemsida med aktuella max antal deltagare för olika sammankomster.)
Idag, den 15 juli, genomförs steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktioner. Bland annat:
- Regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort.
- Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort.
- Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Det gäller både inomhus och utomhus.
Steg 4 och 5 för begränsningar i allmänna sammankomster
Steg fyra beräknas till september och innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.
Steg fem innebär att kvarvarande restriktioner lyfts. Detta handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet.
Ska man hitta något positivt för bokbranschen i sammanhanget så är det väl att den högre medelåldern för deltagare i litterära evenemang kan bli en fördel – andelen vaccinerade är högst bland de äldre. Bland de äldsta har mellan 80 och 90 procent fått två doser, i gruppen 60–69 år är nu hela 80 procent fullvaccinerade. Bland 50–59-åringar är det 83 procent och bland 40–49-åringar 70 procent, enligt TT.
Fjärde våg i höst – eller julhandel som vanligt?
Så hur stor är risken för att vi får nya restriktioner i Sverige, precis som vi nu ser i flera andra länder där smittspridningen tagit fart?
– Når vi inte 70-80 procents vaccintäckning i höst och det kommer en fjärde våg och vi börjar packa ihop oss inomhus igen, då är det inte omöjligt att restriktioner behövs. Men nu när man lättar under den fördelaktiga delen av året och vaccinerar så många som möjligt kommer det förhoppningsvis att ge en flockimmunitet i september-oktober så att vi står väl rustade inför vintern, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till TT.
Med andra ord: en stor osäkerhet råder fortfarande kring exakt när steg fyra och fem i regeringens plan kan träda i kraft. Bokhandlarna håller tummarna för att slippa trängselregler i julhandeln.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!