Våren 2020 var vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad flitigt omskrivet i media. Nu släpper personalen en bok om sina upplevelser.
”Dina barn bönar och ber att du ska stanna hemma från jobbet eftersom de tror att du kommer dö om du går dit. Media beskriver dig som en bödel och dina vänner flyr när de ser dig. Samtidigt behöver de äldre dig på jobbet för att överleva.”
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Så beskriver personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad våren 2020, då det var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19. Det blev en intensiv och omtumlande tid såväl på jobbet som privat.
Med boken Dansa med corona öppnar personalen upp dörren till sin värld och låter oss se händelserna ur deras perspektiv.
– Boken är ett sätt att ta tillvara de upplevelser och erfarenheter vi har fått under denna mycket speciella tid. Men den har också kommit att lyfta frågor kring hur vi bemöter varandra i svåra situationer och vad det är som formar synen på kommunal vård- och omsorgspersonal, säger Arne Johan Hegdahl, enhetschef på Östergård 2, i ett pressmeddelande.
Boken är kronologiskt uppbyggd där läsaren får ta del av vad som hände vecka för vecka, framförallt i form av citat som samlats in via intervjuer.
– De veckobrev som enhetschefen på boendet skickar inför varje vecka återkommer också (och han skriver mycket speciellt), liksom listade händelser på nationell, regional och lokal nivå. Vi listar även rubriker från media för att läsaren ska kunna följa omvärldens reaktioner, berättar Annika Bergh, kommunikatör på omsorgsförvaltningen i Kristianstad.
Vem vänder sig boken till?
– Det är väldigt gripande berättelser som jag tror kan fascinera de flesta. Som läsare får man en inblick i hur undersköterskornas liv kan se ut i en extrem situation, med skuldbeläggande och rädsla som några av de utmaningar de tvingades hantera. Med tanke på att boendet varit så hårt mediabevakat, kommer säkert många också vara nyfikna på vad som egentligen hände innanför dessa väggar våren 2020. Om man är intresserad av hur människor fungerar i krissituationer, både som individer och i grupp, är det också spännande läsning.
Hur har ni tänkt släppa och distribuera boken?
– Boken kommer åtminstone inledningsvis säljas via vår hemsida, där man kan beställa leverans till hela Sverige. Vi säljer också i Akademibokhandelns lokala butiker i Kristianstad och på det lokala stadsbiblioteket och medborgarcentret. Om vi märker att efterfrågan på nationell nivå blir stor får vi ta ställning till att möjliggöra försäljning även via de större kanalerna. Det är en balansgång att släppa en bok som kommun. Vi vill nå ut och sprida våra medarbetares erfarenheter så mycket som möjligt, men får samtidigt inte gå med vinst på vår försäljning, säger Annika.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!