Författaren Michael Wiander släppte i veckan första delen i en ny barnboksserie med schacktema. Men Idus förlag tvingades beställa en ny tryckning redan innan dess då de första 2000 exemplaren var tingade.
Författaren till Dexter Olssons äventyr kommer nu med Schackklubben Draken, en äventyrlig bokserie med schackvärlden som spelplan. Första boken, Lång rockad, släpptes i tisdags.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Schack fick ett medialt uppsving i samband med Netflix filmatisering av boken Queen’s Gambit.
Michael Wiander har den perfekta bakgrunden för att själv skriva en schackbok. Han är Stockholmsmästare i schack, professionell schacktränare samt har jobbat som ledare för Schackfyran (världens största schacktävling för barn som spelas av ca 25 000 fjärdeklassare varje år) och drivit en av Sveriges största juniorschackklubbar.
Vi ställde några snabba frågor till honom om det lyckade draget att skriva en barnbok med schack i fokus.
En bok om schack, när fick du idén – påverkades du av framgångarna för Queen’s Gambit?
– Jag fick idén första gången för över ett år sedan, då en duktig barnboksredaktör på ett större förlag tyckte jag skulle skriva en schackklubbsbok. Det var inget som fångade mitt intresse just då, men efter att ha sett Queen’s Gambit föddes idén på nytt. Och det var faktiskt när Boktugg julen 2020 skickade ett nyhetsbrev angående en förväntad kommande flora av schackböcker, som jag bestämde mig för att skriva boken. Jag sa till mig själv att det vore tjänstefel att som barnboksförfattare och elitspelare i schack inte skriva en äventyrsbok om schack för barn, säger Michael Wiander.
Du har sålt hela första upplagan på 2000 ex redan innan boken släpptes. Hur gick det till, vilka kanaler och vad har du/ni gjort?
– Det är ingen magi. Boken är centralinköpt av kedjorna på grund av schack-hajpen och jag har ju helt och hållet Netflix-succén att tacka för det stora intresset, bokhandeln får väl frågor till dagligdags angående schackböcker, så detta är helt och hållet efterfrågestyrt. Sedan har jag ett samarbete med Sveriges Schackförbund som köpt in böcker till sin skolsatsning. Sammantaget ledde detta mycket oväntat till att hela första upplagan sålde slut innan den ens hade kommit in till Förlagssystem, så boken trycks redan i en andra upplaga i skrivande stund. Det har tydligen aldrig hänt förlaget förut. Men det är väl heller inte allt för långsökt att dra slutsatsen att mina Dexter Olsson-läsare finner visst intresse i en ny bokserie skriven av samme författare.
Hur stort är schack i Sverige idag?
– Inte stort alls, men tack vare Sveriges Schackförbunds satsningar ”Schack i skolan” och ”Schackfyran”, som jag skriver om i min bok, så hoppas man på en tillväxt i de lokala schackklubbarna. Sverige har idag endast en enda schackspelare som är på väg upp i världseliten, Stormästaren Nils Grandelius, men vi får hoppas att det blir alltfler. Däremot var schack stort tidigare i Sverige. När jag växte upp visade man exempelvis schack på tv (slutet av 80-talet) och det fanns stora tävlingar som Tusenmannaschacket i Stadshuset, sponsrat av Dagens Nyheter. Vi får hoppas att Queen’s Gambit inte bara är en fluga. Det vore kul om schackintresset kommit för att stanna.
Tre delar är utlovade, när kommer nästa del och blir det fler om försäljningen går lika bra framöver?
– Ja, det är tre delar och inga fler är planerade, men i samarbete med Sveriges Schackförbund diskuteras redan en serie med lärohäften i schack. Del 2 kommer till jul om allting går som jag vill, men det gör det ju inte alltid (skratt). Som författare är det bra att ha ambitioner men jag har nog fått lite skinn på näsan efter mina fyra ovanligt tuffa och jobbiga år som författare. Det är tur att man älskar att skriva!
Fotnot: Denna krönika är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #318 som skickades ut fredagen den 2 juli. Prenumerera kostnadsfritt idag!
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.