Egmont blir ensam ägare till Cappelen Damm

Tom Harald Jenssen, förlagschef Cappelen Damm, och Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och styrelseordförande för Cappelen Damm. Foto: Trygve Indrelid

Egmont köper Bonniers halva av Norges största förlagshus Cappelen Damm efter att ha delat ägandet sedan 2007.

Norges största förlagshus Cappelen Damm har sedan 2007 ägts 50-50 av Egmont och Bonniers, sedan sammanslagningen av Bonnier-ägda Cappelen och det Egmont-ägda Damm. Nu förvärvar Egmont alla aktier i förlaget.

– Boken växer. Det upplever vi både för tryckta böcker och digitala utgåvor. Cappelen Damm passar väl in i Egmonts publicistiska profil och långsiktiga mål, säger Steffen Kragh, koncernchef i Egmont och styrelseordförande för Cappelen Damm, i ett pressmeddelande.

– Vi fattade beslutet på kort tid. Vi vill bidra till Cappelen Damms fortsatta utveckling. Det gäller både inom litteratur och inom undervisningsmaterial, som växte 30 procent senaste året särskilt på det digitala området, säger Steffen Kragh.

Förlagshuset är Norges största och har en utgivning på 2 000 titlar om året med framträdande författare från Norge och resten av världen.

– När en av ägarna skulle ta över hundra procent, är jag glad att det blev Egmont, vars värden och ambition ligger i linje med Cappelen Damms. Vi ser fram emot nästa kapitel i vår historia, säger Tom Harald Jenssen, förlagschef på Cappelen Damm.

Uppköpet innebär att Egmonts totala bokförlagsverksamhet i Norden uppgår till 2 miljarder SEK år 2021. Egmont äger sedan tidigare förlagshuset Lindhardt og Ringhof i Danmark, som också är ett av Europas ledande ljudboksförlag och ger ut 90 000 digitala böcker på fler än 30 språk genom imprintet Saga.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,