Samuel Becketts hemliga bröllop blir festivaltema i Folkestone

Samuel Beckett gifte sig i Folkestone, England, 1961. Arkivbild: Louis Monier.

Samuel Becketts hemliga bröllop i Folkestone, Kent, blir ett huvudnummer på årets upplaga av Folkestones litteraturfestival 4–13 juni.

För 60 år sedan begav sig Samuel Beckett till Folkestone för att gifta sig med sin partner sedan många år, Suzanne Déchevaux-Dumesnil. Bröllopet ägde rum i England för att frun skulle kunna ärva rättigheterna till hans verk.

Vigseln var en hemlig ceremoni som nu blir till en multimedial festivalhändelse där Beckett vistelse gestaltas genom nyskrivna monologer, skriver The Guardian.

Beckett, som skrev in sig under sitt mellannamn Barclay på hotellet som han bodde på under vistelsen i Folkestone, hade vid den här tiden en relation med ytterligare en kvinna – Barbara Bray, översättare på BBC. Det hemliga bröllopet var också nära att bli avslöjat av en reporter från Daily Express.

På årets litteraturfestival i Folkestone kan besökarna gå i Becketts fotspår där de får ta del av filmade och nyskrivna monologer skrivna utifrån de personer som Beckett kommer i kontakt med.

Årets festival tar också upp andra teman, exempelvis rasism, miljö och teknik.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.