Fyrtio år av sitt liv har läs- och skrivutvecklaren Anneli Glamsare vigt åt att få barn och unga i Botkyrka att läsa. Nu blir hon den första mottagaren av Pascal Engman-stiftelsens första Årets läsfrämjare-stipendiat.
Anneli Glamsare har nått pensionsåldern men arbetar idag som läs- och skrivutvecklare inom Botkyrka kommun. Hennes liv har handlat mycket om att få barn och ungdomar att läsa. I fyrtio år har hon som lärare arbetat med frågor kring ungas läsning.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag blev överraskad och så rörd när jag fick priset, det spreds som ett lyckobubbel i hela mig. En stor del av mitt yrkesliv har jag ägnat åt allas rätt till att bli en del av en läsande gemenskap. Ingen ska behöva hamna utanför. Nu fick jag ett pris för just det, ett känslosamt ögonblick minst sagt, säger Anneli Glamsare i ett pressmeddelande.
Projektet Läsa äger
Hon är bland annat initiativtagaren till projektet Läsa äger som startades 2018, med syfte att få alla Botkyrkas sommarlovslediga barn att läsa mer på fritiden och hålla läsningen vid liv, även då de har sommarlov. Numera är initiativet ett årligt inslag, där man anställer sommarlovsläsande ungdomar som åker omkring på fritidshem och läser för de yngre barnen. Resultaten har väckt intresse långt utanför kommungränsen.
– Läsa äger sprider sig över landet och jag vet att Dalarna har 16 sommarlovsläsare i sommar. Upplands Bro är också en Läsa äger-kommun, det finns flera och några är i startgroparna, säger Anneli Glamsare.
Linnéuniversitetet har forskat om Läsa äger. Resultatet visade på signifikanta skillnader i ordförråd och läsförståelse. På Fittja bibliotek ökade man sin utlåning av barn- och ungdomslitteratur med 603 procent sommaren 2018.
– En av tankens viktigaste byggstenar är ett rikt ordförråd och det är något man får genom läsningen. Men också läsglädjen, spänningen och ibland den oväntade upplösningen som får dig att tänka på nya sätt, säger Anneli Glamsare och tillägger:
– Jag blir förtvivlad när jag ser barn bli rekryterade till kriminella gäng som ett möjligt alternativ till försörjning. En av de viktigaste skyddsfaktorerna är att man klarar sin skolgång och sina gymnasiestudier. En förutsättning för det är att man kan läsa och förstår det man läser.
Över hundra nomineringar
Författaren Pascal Engman är initiativtagare till stiftelsen som bär hans namn och stipendiet Årets läsfrämjare. Stiftelsen delar ut ett årligt stipendium till en individ eller organisation som främjat läsning bland unga i Sverige, och missionerar för läsning genom olika aktiviteter. Han vill använda stiftelsen för att kanalisera sitt eget engagemang för att Sveriges unga ska ges förutsättningarna och motivationen att utveckla sitt eget språk genom livet.
Och nomineringarna strömmade in.
– Vi fick in runt hundra nomineringar. Det var över förväntan och visade att det finns otroliga krafter och görs stora insatser för att öka läsningen bland unga i Sverige. Men hela kommittén fastnade för Annelis arbete. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag är otroligt stolt över att få tilldela henne det här stipendiet, säger Pascal Engman.
Kvinnor dominerar bland läsfrämjare
Cirka 85 procent av de som blivit nominerade eller som nominerat någon är kvinnor.
– Det visar på en snedfördelning där män engagerar sig mycket mindre i de här frågorna. Samtidigt är det oftast pojkar som halkar efter i läsförståelsen. Här finns ett stort utrymme för fler manliga förebilder att engagera sig, säger Pascal Engman.
I kommittén som utser mottagaren ingår förutom Pascal Engman själv Gunilla Herlitz, Axel Granath, Silan Diljen och Elisabet Reslegård. Prissumman är på 25 000 kronor.
– Det är helt fantastiskt och så mycket pengar. Jag har inte bestämt mig än, här behöver jag tänka efter riktigt noga men något som skänker glädje ska det allt bli, säger Anneli Glamsare.
Fakta om stipendiaten
Namn: Anneli Glamsare
Ålder: 67 år
Bor: Tullinge och på norra Öland om somrarna
Yrke: Lärare i över 40 år
Familj: Tre söner och två barnbarn
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!