Bokusgruppens förberedelser för börsnoteringen går vidare. Första handelsdag på Nasdaq First North blir 4 juni.
Vi har tidigare skrivit om hur ägaren Volati valt att dela ut Bokusgruppen till sina aktieägare och notera bolaget separat. Maria Edsman, VD för Bokusgruppen (som alltså inkluderar Akademibokhandeln och Bokus) berättade i en intervju om sina tankar.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Nu är det snart dags. Nästa fredag, den 4 juni, ser ut att bli första handelsdagen för den nya aktien som fått förkortningen BOKUS.
”Nasdaq Stockholm AB har, under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls, meddelat att Bokusgruppen uppfyller noteringskraven på Nasdaq First North Premier Growth Market”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Sista dag för handel i Volatis stamaktier inklusive rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen är den 28 maj 2021. Från och med den 31 maj 2021 kommer Volatis stamaktier att handlas utan rätt att erhålla aktier i Bokusgruppen.
Och imorgon ska vi få läsa mer om det nya börsnoterade Bokus då en bolagsbeskrivning avseende Bokusgruppen beräknas publiceras den 27 maj.
Storytel är som bekant också listat på First North och har den senaste månaden haft en skakig resa då kursen föll från 238,80 kr den 15 april ner till 189,65 kr den 17 maj. En nedgång med drygt 20 procent. Men efter nyheten om samarbetet med Spotify steg aktien till 230,80 kr den 21 maj. Men den här veckan har den återigen fallit ner till runt 220 kr.
Hur kommer börsen att värdera Bokusgruppen? Generellt kan man säga att investerare föredrar bolag som antingen levererar stora stabila vinster eller som kan visa en kraftig tillväxtpotential. Här försöker Bokus lyfta fram sin egen prenumerationstjänst Bokus Play samt det faktum att nätbokhandeln växer rejält.
Omsättningsmässigt har Storytel nu passerat Bokusgruppen. Här är siffrorna för 2020 som en jämförelse:
- Bokus: omsättning 1775 Mkr, resultat EBITA +67 Mkr
- Storytel: omsättning 2338 Mkr, rörelseresultat -192 Mkr
Hela Storytel värderas idag till runt 15 miljarder kronor. Det är en värdering som bygger på kraftig tillväxt, förhoppningar om att bolaget någon gång i framtiden ska omsätta mer än dess börsvärde idag – och kunna leverera miljardvinster. Då blir värderingen 5-6 gånger omsättningen.
Men Bokus kan knappast växa i den takt som Storytel gör. Att lansera Bokus Play i världen är inte ett tänkbart scenario, inte heller att öppna fysiska bokhandlar i andra länder. Att Bokus år 2021 skulle gå in ens i andra nordiska länder för att försöka vinna marknadsandelar känns osannolikt.
På fredag kväll nästa vecka vet vi svaret på vad marknaden anser att Bokus är värt. Just den dagen alla fall.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.