Storytel + Spotify. Publit + Bokinfo. Kobo + skrivplatta. Där har ni tre nyheter (kärleksförklaringar?) från slutet av veckan. Kommer någon av dem att ha betydelse om fem år?
Minns du hur det såg ut innan Spotify hade lanserat sin musiktjänst? När piratkopierad musik växte lavinartat. Och längre tillbaka såklart CD-skivor, kassettband och LP-skivor.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Minns du hur det såg ut innan Storytel hade lanserat sin ljudbokstjänst? Ljudböcker på 10 eller rentav 30 CD-skivor som man var tvungen att hålla reda på.
Skillnaden är förstås att musik var en stor marknad, ljudböcker var det inte. Nu när både musik och ljudböcker distribueras digitalt så har även podcasts tagit plats i dessa tjänster.
Storytel + Spotify = sant
Igår kom nyheten om ett samarbete som ska låta Storytelabonnenter lyssna på ljudböcker i sin Spotify-app via en koppling.
Är det första steget mot att Spotify köper hela Storytel för 15-20 miljarder kronor? Det är inte så att de inte har råd. Eller är det bara ett i raden av olika samarbeten som Storytel och Spotify gör hela tiden med olika partners i hopp om att locka nya kunder till båda parter?
Det återstår att se. Spotify har en del att jobba med när det gäller ljudbokslyssning. Däremot har man redan tagit den största delen av poddlyssnarna, i alla fall globalt.
LÄS ÄVEN: Jämfört appar för ljudböcker Storytel vs Bookbeat
Publit + Bokinfo = sant
Idag på morgonen bekräftades nyheten som vi hade anat ett bra tag: ett samarbete mellan Publit och Bokinfo.
Här är det knappast någon sammanslagning på gång. Även om vi lärt oss att man aldrig ska säga aldrig i bokbranschen. Mer osannolika affärer har skett genom åren.
Bokinfo har ju börjat distribuera digitala filer, men hittills har man bara kunnat göra det till prenumerationstjänsterna. Nu kan man via Publit även erbjuda styckförsäljning av eböcker till nätbokhandlarna.
Som en del av samarbetet lovar dessutom Publit att registrera alla sina förlags titlar i Bokinfos databas som därmed blir mer komplett.
Elib kontrade (?) med en nyhet om en ökad satsning på bättre metadata. Men däremot ingen export av data till Bokinfo.
Kobo + läs- och skrivplatta = sant
Kobo är tämligen okända i Sverige trots att de säljer läsplattor hos en handfull olika återförsäljare och har en ebokhandel riktad till svenska kunder.
Många (framför allt dem som inte provat dem) har dömt ut läsplattorna som en sämre variant i jämförelse med mobiler och surfplattor (typ iPad).
Men nu kommer en ny generation läsplattor. Eller två nya generationer. En som är läs- och skrivplattor med större skärmar (10,3 tum) som kan användas som anteckningsbok, digitalt papper. Och en som utlovar färg på de energisnåla skärmarna.
Framför allt erbjuder eInk-plattor en mer distraktionsfri läsupplevelse än våra mobiler med alla dess notifieringar. Kobo är inte först – Sony och flera andra tillverkare har haft liknande plattor i ett par år – men de är störst.
Och intressant i sammanhanget: Kobo är kopplade till Overdrive. Ni vet företaget som vann en biblioteksupphandling i Sverige och har vunnit över en del bibliotek. Med en Kobo-platta kan man låna eböcker.
Kommer Kobo Elipsa att bli en gamechanger eller bortglömd om ett år?
Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #306 som skickades ut till prenumeranter i fredags. Prenumerera du också.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!