Bibliotekens e-lån fortsätter att öka

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik. Foto: Johan Nilsson/TT.

Under pandemiåret 2020 fortsatte trenden mot allt fler digitala utlåningar på de svenska biblioteken. På folkbiblioteken ökade e-lånen med nästan en tredjedel och stod under året för var tionde bokutlåning, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2020, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Pandemin stängde tidvis de svenska biblioteken, och när de var öppna rådde nya rutiner där social distans stod i fokus.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Därför är det inte konstigt att de fysiska besöken till landets folkbibliotek minskade med en dryg tredjedel under 2020 och att utlåningen av fysiska böcker minskade. Omlån oräknat gjordes drygt 28,4 miljoner fysiska lån under fjolåret.

Det är en minskning med 4,8 miljoner lån på folkbiblioteken, vilket procentuellt är klart mindre än minskningen av besökare. Däremot ökade antal omlån, vilket sammantaget tyder på att besökarna lånade fler böcker vid sina besök. Samtidigt ökade e-böckerna i utlåning, totalt 3,2 miljoner e-böcker, ljudböcker och talböcker lånades under året.

Då de flesta bibliotek tillfälligt stängdes på grund av pandemin stängde andra för att aldrig mer öppnas. I Sverige fanns det vid årsskiftet 2 201 offentligt finansierade bibliotek, 35 färre än ett år tidigare. Elva av dem var folkbibliotek.

Det innebär även att antalet integrerade skolbibliotek, där verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek, har minskat. Sammantaget har nu runt 45 procent av landets elever i grundskola och gymnasium tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning.

Text: Martin Yngve/TT

Fakta: Biblioteksstatistik för 2020

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2020 gjordes 52,3 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81 miljoner året före. Nedgången av antal besök har varit stadig de senaste fem åren, men minskningen för 2020 påverkades kraftigt av pandemin och går enligt rapporten inte att användas som slutsats över besökare över längre tid.

Antalet aktiva låntagare minskade från 3,6 miljoner till 3,4 miljoner.

Totalt lånades 70 miljoner böcker ut, varav 50 miljoner på folkbiblioteken. E-böcker stod för 12,9 respektive 3,2 miljoner av dessa lån.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,