Sex av tio unga vuxna har läst eller lyssnat på fler böcker under pandemin jämfört med innan, visar en undersökning som Bonnierförlagen gjort i samarbete med CINT.
Nästan var fjärde (23 %) svensk mellan 18 och 30 år har läst många fler böcker än innan pandemin, och en tredjedel (33 %) i åldersgruppen har läst några fler.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Vad gäller ljudböcker ser det ungefär likadant ut: Var fjärde (26 %) som lyssnar på böcker har lyssnat på många fler och samma antal svarar att de har lyssnat på några fler ljudböcker.
– Svenska läsare frossar i litteratur just nu, det visste vi redan sedan tidigare utifrån branschens och våra egna historiskt höga försäljningssiffror. Men att nu få insikt i hur och varför vi läser och lyssnar mer är mycket intressant – och glädjande. Det visar sig att många verkligen har återupptäckt läslusten under pandemin, särskilt i de något yngre generationerna, säger Mattias Fyrenius, vd på Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.
På frågan om varför de läst mer det senaste året svarade tre av tio (32 %) unga läsare av pappersböcker att det beror på att coronarestriktioner i stor utsträckning satt stopp för biobesök, teater, utställningar eller sociala sammankomster. Sex av tio (57 %) uppger att de läst mer då de tillbringat mer tid hemma.
Så kommer det ökade läsandet att hålla i sig? När vardagen återgår till det normala efter pandemin tror fler än tre av fyra (79 %) av läsarna av pappersböcker mellan 18 och 30 i undersökningen att de antingen kommer läsa lika många tryckta böcker som idag. Fyra av tio (39 %) tror att de kommer att läsa ännu fler. Bara 17 % tror att de kommer att läsa mindre.
En dryg fjärdedel (28 %) tror att de efter pandemins slut kommer lyssna på ännu fler ljudböcker än idag, medan en knapp tredjedel (30 %) tror att de kommer lyssna på lika många ljudböcker som under pandemin. 15 % uppger att de tror sig komma att lyssna i lägre utsträckning än de gör idag.
– Undersökningen tyder på en mycket ljus framtid för läsandet och litteraturen. Det är förstås fantastiskt upplyftande information. Vi hoppas naturligtvis att denna trend håller i sig även när samhället öppnar upp igen och att läsningen blivit en ny- eller återupptäckt vana som inte minst de yngre håller fast vid, säger Mattias Fyrenius.
I undersökningen som utfördes 21–26 april 2021 deltog 2 016 respondenter mellan 18 och 79 år som antingen läser tryckta böcker och/eller lyssnar på ljudböcker (skönlitteratur och facklitteratur inkluderat, barnböcker exkluderat).
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.