Mikrobryggerier vs mikroförlag – varför anses egna drycker finare?

Är det finare att brygga sin egen öl än att ge ut sina egna böcker? Foto: iStock.

Varför är mikrobryggerier, egen record-label eller lågbudgetfilm finare än mikroförlag och egenutgivning?

Mikrobryggeri. Smaka på ordet. Vad är vackrare än ett gäng vänner som älskar öl som bestämmer sig för att dra igång ett eget bryggeri i byn där de bor?

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


SCB: “År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag.”

2020 var siffran 453.

Eget skivbolag vs eget förlag

Kanske är det orättvist att jämföra öl med böcker? Men det är inte bara öl som bryggs. Även antalet gin-destillerier har ökat rejält de senaste åren.

Att brygga öl eller destillera gin. Eller starta en egen vingård. Allt smäller högre än att starta ett eget förlag för att ge ut sina egna böcker.

En artist som startar eget skivbolag hyllas som självständig och stark. En författare som ger ut på eget förlag får inte alls samma respekt.

På en filmfestival är indiefilm något av det finaste. Motsatsen till det storskaliga. Ungefär som i ölbranschen där finsmakare fnyser åt de stora globala bryggerijättarna.

Mikroförläggarnas revansch?

Nu går vi in på 2020-talet och frågan är om det är egenutgivarnas årtionde? Om teknikutvecklingen nu gjort att tiden är mogen på allvar i Sverige?

Hur många mikrobryggerier drömmer om att bli uppköpta av Carlsberg? Bland författare däremot verkar alltför många egenutgivare drömma om att sälja sin nästa bok inte till läsarna utan till Bonniers eller Storytel.

Distributionen är en tröskel för egenutgivare. Men det är den även för mikrobryggerier. Alla konspiratoriska egenutgivare som gnäller om att bokhandlare och streamingtjänster blockerar dem i maskopi med storförlagen skulle prova att försöka få in sitt eget öl på Systembolaget.

Där kan man tala om monopol på riktigt. Bokbranschen är faktiskt mycket friare. Inget förbud mot gårdsförsäljning, ingen punktskatt och inga begränsningar i marknadsföring.

Så vad väntar författarna på?

Fotnot: Många traditionella förlag faller inom ramen för vad som kan definieras som mikroförlag, under 2 Mkr i årsomsättning. Ett mikroföretag däremot är ett företag med färre än tio anställda och omsättning under 2 miljoner … euro. 

Tipstack: Kristina Svensson som bidrog med jämförelsen mikrobryggerier.

Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #303. Prenumerera kostnadsfritt idag för att inte missa kommande utskick.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …