Fyra författare har sytt ihop ett coronasäkert litteraturevenemang i Söderåsens vackra natur i Skåne. Deltagarna cyklar mellan olika stopp där de får möta författare som berättar om sina böcker.
Nu på lördag den 8 maj är det dags för Littera-turen, en litteraturrunda på cykel. De som köpt biljett (495 kr för fika, lunchpaket och en bok) samlas på morgonen i Billesholm för att prova ut cyklar och hämta karta innan de ger sig iväg ut. Vägen går bland annat genom bokskog (!) och förbi Skånes högst belägna kyrka (i Stenestad) på Söderåsen. Det blir en heldagsutflykt – cykeltur och litteratur.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Det är slutsålt till premiärturen då vi på grund av pandemin endast tar in tjugo deltagare. Reaktionerna har varit mycket positiva och många har inspirerats att göra något liknande. För rundan har vi tagit fram mat med lokal anknytning. Glassen är tillverkad av da Aldo någon kilometer från Norra Vram där den serveras. I mormors bod har man specialkomponerat menyn med nyrökt hjortkött uppfött på Söderåsen, säger författaren Annika Andebark som själv är bosatt nära Söderåsen och är den som dragit i trådarna.
Hon är en av fyra författare som deltar: Anne-Marie Davis (Den längsta vägen hem), Gunilla Cullemark som har skrivit om Mia som hamnar i en livskris och bygger en kajak (Kajakbyggerskan), Cecilia Johansson som precis har debuterat med en roman i genren fantasy (Den vilsna världen) medan Annika Andebark skriver om trolldomsprocesserna i Älvdalen (Oväsen i Älvdalen).
“Samtliga stopp har tillgång till stora trädgårdsytor där du intar förmiddagsfika, lunch respektive glass och får möjlighet att samtala med medverkande författare. I Norra Vrams Prästgård finns även antikvariat och museum över författaren Gustaf Henrik Melin”, skriver författarna som arrangerar turen tillsammans med Travelshop.
Har ni planer på att göra det till ett återkommande evenemang eller utveckla konceptet på något annat sätt?
– Ja, vi har planerat för ytterligare fyra Littera-turer i sommar, men innan vi släpper biljetterna ska vi utvärdera premiärturen. Troligen kommer övriga turer ha olika teman som kvinnohistorier, relationsromaner och romaner för unga vuxna. Diskussioner pågår även med organisationer för att göra en tur med böcker om psykisk ohälsa. Från Kullahalvön har de visat intresse för att göra en Littera-turen även där. Det som behövs är fyra trädgårdar som passar med trevliga cykelvägar som binder samman platserna.
Annika debuterade som författare den 21 mars 2020 – mitt i värsta hysterin kring pandemin. På två dagar gjorde hon om sitt boksläpp digitalt och skapade #viställerinteinviställerom.
– Istället för att ställa in de evenemang jag planerat gjorde jag dem digitala. Det ledde bland annat till kortdokumentärer från de platser jag skulle besökt på min releaseresa, en vloggserie från Dalarna tillsammans med Anna Vild och två digitala bokmässor i regi av Kvinnohistorier.se, berättar Annika.
Vad tror du om framtiden?
– Många ställer in eller skjuter evenemang på framtiden, men vi vet inte hur länge det här kommer pågå. Det kan komma nya virusmutationer. Därför är det viktigt att vi ägnar energin till att ställa om. Vi ser redan hur den psykiska ohälsan ökar till följd av isoleringen. Kulturen har aldrig varit viktigare än i dessa tider – och då ställs kulturevenemang in. Det är viktigt att skapa coronasäkrade sätt att tillgängliggöra kultur.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.